Dualno obrazovanje spas za privrednike, ali i velika šansa za đake

Danijela Bajić
Dualno obrazovanje spas za privrednike, ali i velika šansa za đake

BANjALUKA - Spona između srednjih škola i privrede Srpske je sve jača, što pokazuje trend rasta interesovanja kompanija, u kojima učenici kroz praktičnu nastavu stiču potrebno znanje i vještine, a da se ovaj vid obrazovanja ispostavio kao dobra ideja, u prilog govori i činjenica da mnoge đake čeka radno mjesto kod istog poslodavca.

Promjene na tržištu rada zahtijevaju i novi pristup školovanju kadrova, zbog čega je, poručuju prosvjetari, značajno to što sve više kompanija otvara svoja vrata mladim ljudima i pomaže im da pronađu posao po mjeri.

Direktor Tehničke škole Gradiška Vlado Tomić rekao je za “Glas Srpske” da je u dualno obrazovanje za dvije godine uključeno blizu 300 đaka.

- Prošle školske godine je 135 đaka pohađalo praktičnu nastavu u preduzećima, dok sada imamo 162 đaka. Interesovanje djece za obavljanje praktične nastave u dualnom sistemu se povećava, što ne bi sigurno bilo moguće da ne raste i broj kompanija koje žele da obučavaju srednjoškolce - kazao je Tomić.

Dodao je da đake na praksu trenutno šalju u 40 firmi, među kojima ima i automehaničarskih radnji, gdje ide po dvoje-troje djece.

- Na praktičnu nastavu, što smo radili i prije uvođenja ovog dualnog sistema, šaljemo samo dobre đake, one koji zaista žele da nešto nauče. Uglavnom ta djeca po završetku školovanja ostaju u radnom odnosu kod poslodavaca kod kojih su obavljala praksu - istakao je Tomić.

Direktor prijedorske Mašinske škole Borislav Kojić kazao je da, iako preduzeća u kojima učenici obavljaju praksu nemaju formalno-pravnu obavezu da prime u radni odnos đake nakon sticanja diplome, mnogi to rado čine.

- Interesovanje đaka za obavljanje praktične nastave je veliko i svi su zadovoljni tretmanom u firmama. Od ove godine smo krenuli i sa uplaćivanjem osiguranja u slučaju da dođe do neke nezgode. Za vrijeme prakse osigurani su kao i ostali radnici - kazao je Kojić.

Prema njegovim riječima, odjeljenje zanatlija u trećem razredu sedmično na praksu ide tri puta.

- Za razliku od njih, tehnička odjeljenja imaju do pet časova praktične nastave, što je jedan dan sedmično. S tim se ne slažu ni privrednici ni učenici, međutim, mi ne možemo na uštrb teorije i opšteobrazovnih predmeta da organizujemo više časova praktične nastave - rekao je Kojić.

Dodao je da je svim učenicima ove škole po završetku školovanja ponuđen radni angažman kod poslodavaca kod kojih su obaljali praksu.

- U tim firmama nastavi da radi dobar broj đaka, dok dio ode u inostranstvo. Firma “Kolektor” je jedan od svijetlih primjera odnosa prema učenicima i školi. Đacima koji su kod njih obavljali praksu redovno su plaćali naknade po ugovoru o dualnom obrazovanju i svima su uplatili novac za matursko veče. Po završetku praktične nastave organizovali su i prijem za đake i svima ponudili zaposlenje - kazao je Kojić.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić je podsjetio da je sporazum o saradnji u okviru projekta “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju”, koji je srednjoškolcima omogućio plaćenu praksu i zapošljavanje, potpisan prije nekoliko godina.

- Interesovanje privrednika je izuzetno veliko. Do sada je za te potrebe edukovano više od 200 mentora. Na naše zadovoljstvo, veliko je i interesovanje srednjih škola koje se odazivaju na naš poziv, dok učenici rado prihvataju znanja i vještine starijih kolega - istakao je Ćorić.

Vlasnik i direktor firme “Tikt manufaktura” iz Gradiške Krešimir Bodrožić istakao je da su po osnivanju ove kompanije bili svjesni da će morati obučavati potrebni kadar, zbog čega im je dualno obrazovanje dobrodošlo.

-  U firmi trenutno imamo 28 đaka na praksi, za koje je zaduženo osam mentora. Oni će imati danas-sutra priliku da nastave da rade kod nas i po završetku škole, kao što su imali i njihovi prethodnici - kazao je Bodrožić.

U Zakonu o doprinosima smanjena je osnovica doprinosa sa 50 odsto na 20 odsto prosječne bruto plate u Srpskoj, dok izmjene u Zakonu o porezu na dohodak oslobađaju poslodavca plaćanja poreza na naknade učenicima na praktičnoj nastavi kod poslodavca, koje iznose do 50 odsto najniže plate.

Propisi

 U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je od 2021. godine, zaključno sa završetkom školske 2023/24. godine, praktičnu nastavu kod poslodavca pohađalo u prosjeku oko 4.000 učenika godišnje.

- Nakon donošenja Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Pravilnika o načinu obrazovanja učenika kod poslodavca, 2019. godine, od škola su zatraženi podaci o praktičnoj nastavi van škole i tom prilikom je utvrđeno da je postojala saradnja između 12 srednjih stručnih i tehničkih škola i 75 privrednih subjekata, a praktičnu nastavu kod poslodavca su pohađala 372 učenika - kazali su u ministarstvu.

Prema najnovijim podacima iz oktobra 2024. godine, 48 od 69 srednjih stručnih i tehničkih škola, ili 69,56 odsto, ima uspostavljenu saradnju sa privrednim subjektima ili preduzetnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana