Drvarčanka Jelena Dešić djeci u Vrlici poklonila udžbenike za srpski i istoriju

M. L.
Drvarčanka Jelena Dešić djeci u Vrlici poklonila udžbenike za srpski i istoriju

VRLIKA - Djevojčice i dječaci od prvog do osmog razreda, njih 22, u vrličkoj parohiji u Hrvatskoj dobili su udžbenike za srpski jezik, istoriju i vjeronauku kako bi učili o istoriji, kulturi i jeziku svoga naroda.

Ne zaboravljajući korijene koji sežu do Dalmacije, Drvarčanka Jelena Dešić odlučila je da ovoj djeci pomogne da lakše uče maternji jezik, ćirilicu i svoju istoriju makar kod kuće uz roditelje.

- Prijatelj Nikola Šobat i ja posjetili smo one najhrabrije koji su se vratili na svoja ognjišta u Vrliku, malo mjesto u Dalmatinskoj zagori, i donijeli udžbenike s ciljem da srpska djeca uče o istoriji i kulturi svog naroda, vjeri i jeziku. Želja nam je da ih iduće godine bude još više, jer djeca su garant našeg opstanka i ostanka u Dalmaciji - istakla je Dešićeva za “Glas Srpske” poručivši da srpski povratnici u Dalmaciji nisu sami.

Ovo svakako nije prvi put da Dešićava uz armiju humanih ljudi, rasutih po cijelom svijetu, pomaže ovom kraju. Ona je bila i jedan od inicijatora obnove hrama Svetog arhangela Mihaila i parohijskog doma u vrličkom srpskom selu Otišić, za čiju obnovu je do sada prikupljeno više od 120.000 KM.

- Uz blagoslov episkopa dalmatinskog Nikodima u toku je obnova parohijskog doma. Postavljen je novi krov, a idućih dana biće postavljeni vrata i prozori - istakla je Dešićeva i dodala da će uskoro početi i obnova hrama koji datira iz 1889. godine.

Sa željom da se vatra na ognjištima u ovom kraju nikada ne ugasi, pomogla je i stogodišnjoj Milici Stojanac koja živi sama u selu Dabar nadomak Vrlike. Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji “28. jun” obezbijedila je novac za nabavku ogreva baki Milici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana