Druženje izmami osmijeh zlata vrijedan

Milijana Latinović
Druženje izmami osmijeh zlata vrijedan

BANjALUKA - Osmijesi djece sa intelektualnim teškoćama dok vrijeme provode sa svojim vršnjacima uz igru, pjesmu ili folklor najbolja su potvrda koliko im znači da imaju svoj kutak i prevoz do mjesta na kojem se osjećaju sigurno i voljeno.

Sa takvim izrazom lica potvrdila nam je to i dvadesetdvogodišnja Živadinka Janković, koju odmila svi zovu Žića, a koja gotovo svakodnevno dolazi u Servis centar “Dajte nam šansu - Zvjezdice” u Banjaluci. Njen život od samog rođenja prati velika borba. Majka Cvijeta, koja joj je najveća podrška i oslonac, za “Glas Srpske” priča da Žića ima veoma rijedak sindrom zbog kojeg joj je usporena motorika. Iza njih su brojni odlasci ljekarima, ali su sebi dali zadatak da neće stati. I nisu. Njihova borba i upornost, kaže Cvijeta, dali su velike rezultate.

- Teško je opisati kako je ona bila ranije, a kako je sada, jednostavno neuporedivo. Zato smo i došli u Banjaluku jer naša Žića ovdje ima priliku da se druži sa svojim vršnjacima, da uči, da bude srećna. Tri godine smo tri puta sedmično putovali kod logopeda u Banjaluku iz Stare Dubrave kod Čelinca. Izborili smo se - priča Cvijeta. Kaže da su ostavili svoj stan 2006. godine i žive kao podstanari u gradu na Vrbasu, jer drugačije nije moglo. U malom mjestu, ističe Cvijeta, i mogućnosti su male, posebno za napredak, socijalizaciju i inkluziju.

- Mi smo vam najbolji primjer da i onda kada ima mogućnosti za liječenje i inkluziju, ako nema prevoza, ne vrijedi. Vjerujem da će i kroz naš primjer to shvatiti svi oni koji na bilo koji način mogu da doprinesu da ovogodišnja humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je namijenjena za kupovinu vozila, bude uspješna - kazala je Cvijeta. Podršku i razumijevanje, dodala je, teško je pronaći, ali vjeruju u ljude dobre volje. Samo riječi hvale ima za sve koji brinu o njenoj Žići u “Zvjezdicama”.

U vrijeme naše posjete “Zvjezdicama” Žića i njeni drugari pravili su novogodišnje čestitke. Nasmijana i vesela, ponosno pokazuje na Deju. Kaže da joj je simpatija, a vrijeme često provode igrajući “čovječe ne ljuti se”.

- Sve puno volim. Ovdje mi je lijepo, ostala bih i da spavam. Dolazim svaki dan osim srijede, jer taj dan idem na folklor - priča Žića.

Kaže nam da mnogo voli da pjeva.

- Najviše volim pjesmu “Cveta” od Šabana Šaulića jer moja majka se zove Cvijeta - kaže Žića dok smiješeći se gleda u majku, najveći oslonac i podršku. 

Njih dvije svakodnevno pješače četrdesetak minuta od stana do “Zvjezdica”. U povratku nekada dođe snaha po njih, koju Žića mnogo voli i kaže da su prave drugarice.

Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović, posvećena je prikupljanju novca za nabavku prevoznih sredstava za 33 udruženja u sklopu Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS (MeNeRaLi). Cilj je olakšati pristup korišćenju usluga najmlađim članovima MeNeRaLija, poput dnevnog zbrinjavanja, školovanja, radno-okupacionih radionica, sportskih i kulturnih aktivnosti, te omogućiti veću uključenost u društveni život.

Podrška

Cvijeta Janković je ispričala da su joj, uz supruga, dvije kćerke, sin i njihove porodice najveća podrška u ovoj velikoj životnoj borbi. Ponosna je jer je baka troje unučadi.

- Jedna kćerka je diplomirani defektolog. Završila je taj fakultet najviše zbog sestre - kazala je ova ponosna majka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana