Somelijer Branko Drljača: Domaće rakije već konkurišu svjetskim brendovima

Srna
Somelijer Branko Drljača: Domaće rakije već konkurišu svjetskim brendovima

BANjALUKA - Domaće rakije već konkurišu svjetskim brendovima destilata i neće proći mnogo vremena kada će rakija kao kvalitetan proizvod biti prepoznata u Evropi i svijetu, rekao je Srni somelijer plemenitih destilata porijeklom sa područja Novog Grada Branko Drljača.

“Domaće rakije već konkurišu svjetskim brendovima. Svi uglavnom govore da domaća rakija može stati rame uz rame sa ostalim brendovima, a ja volim reći da ostali brendovi mogu stati rame uz rame sa rakijom”, rekao je Drljača, čiji je destilat tri sorte šljive sa imanja njegove porodice Rajnovača proglašen u Velikoj Britaniji za najbolji destilat koštičavog voća. 

Drljača je naglasio da za ovakvu tvrdnju ima dosta razloga, a jedan od njih je taj što je rakija jako kvalitetan proizvod sa velikim potencijalom, koji je već prepoznat i samo treba raditi na reputaciji tog pića. 

“Naša filozofija je bazirana na autohtone sorte. Mogu reći da ono što još nije prešlo u proizvodnju sa autohtonim sortama jeste u prelaznoj fazi. Tako ćemo u budućnosti imati isključivo autohtone sorte čiji je potencijal enormno visok”, rekao je Drljača. 

On je naveo da je u ovim krajevima sinonim za rakiju šljivovica, a da u posljednje vrijeme raste i proizvodnja jabukovače. 

“Jabukovača, srećom, na ovim prostorima ima uzlaznu putanju. To mi je drago jer lično vrlo cijenim kvalitetnu jabukovaču kad je napravljena kako treba i kvalitetno odrađena. To je rakija sa jakim aromatskim spektrom i ima mnogo sorti od kojih se može napraviti monodestilat, a jako je interesantno kada se miješaju sorte”, rekao je Drljača. 

On je istakao da se rakija od jabuka može napraviti kvalitetno bila ona bezbojna, bistra, ili stavljana u bure. 

Svoju jabukovaču sastavljenu od tri sorte Drljača je već predstavio ljubiteljima i poznavaocima rakija u Banjaluci, a predstavio je i rakiju cvjetnicu koja je na osnovi šljive turgulje. 

Tu je bila izvršena maceracija osam vrsta cvjetova sa planine Leotar, čime je, kako kaže Drljača, napravljen spoj Krajine i Hercegovine. 

On je konstatovao da se svijest ljudi sa Balkana uopšte, kada je riječ o rakiji i destilatima, podiže iz dana u dan. 

“U posljednjih 10 godina pokrenuto je mnoštvo priča koje će donijeti pozitivnosti i reputaciji naše miljenice rakije, a u Republici Srpskoj je osnovana fondacija žKultura rakijaž, koja će imati zadatak da se kultura ispijanja i proizvodnje rakije postavi na visok nivo, jer to i zaslužuje”, rekao je Drljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana