Drinić: Vršnjačko nasilje uzima maha, roditelji i škole u začaranom krugu

G.S.
Drinić: Vršnjačko nasilje uzima maha, roditelji i škole u začaranom krugu

BANjALUKA - Iz izvještaja Ombudsmana za djecu jasno se vidi da je vršnjačko nasilje uzelo maha, da je sve učestalije i sve brutalnije.


Generalno gledano, svi treba da se zapitamo i osjećamo odgovorni počevši od roditelja, psihologa, pedagoga, Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete, policije, ombudsmana  jer smatram da je poremećeni sistem vrijednosti došao na naplatu. Institucije su zakazale, rekao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić.

Smatra da je neophodno sistemski djelovati, odlučno krenuti i da se svi zauzmemo da ovaj veliki društveni problem  suzbijemo koliko god je to moguće. -Posebno poražavajuća je činjenica da se ogroman procenat djece izjasnio da su svjedočili nekom obliku zlostavljanja školskih drugara, ali da nisu prijavili. To znači da nasilje među djecom postaje  opšteprihvaćeno.

Roditelji su svakodnevno u borbi za egzistenciju i najčešće nemaju vremena da se adekvatno posvete djeci. Djeca kopiraju sadržaje sa interneta ili svoje vršnjake. Nerijetko im se serviraju sadržaji koji poručuju da je popularno biti ubica, kriminalac ili raditi nešto nedozvoljeno. U serijama, crtanim filmovima likovi se koji konzumiraju drogu, alkohol i nasilje veličaju i predstavljaju kao simpatični. A kada je nešto stalno prisutno, onda to postaje normalno, naveo je Drinić.

Objasnio je da roditelji često negiraju proble, a u školi smatraju-tu je roditelj.

 - To je začarani krug i kada se desi vršnjačko nasilje pitamo se ko je kriv, svako sa sebe skida krivicu, a u suštini SVI SMO KRIVI. I ovo je najvažnije nacionalno pitanje kojem se moramo svi posvetiti ako u budućnosti želimo da imamo djecu kao zdrave, uravnotežene ličnosti, primjerene i dostojne članove našeg društva kojima ćemo se ponositi, dodao je Drinić.

Podsjeća da smo do posljednjih nekoliko godina nemile scene stradanja, ružne priče o vršnjačkom nasilju gledali na Zapadu i u filmovima. Nažalost, u posljednjih godinu dana, gotovo da nema mjeseca da se nešto slično ne desi kod nas u Republici Srpskoj.

-Brana je popustila, a ponašanje djece se otelo kontroli.Ono što me brine jeste činjenica da to bude aktuelno nekoliko dana, prepričava se u narodu, putem medija i spakuje u neku fijoku.Ponekad čitam izjave pojedinih predstavnika institucija koji kada se desi slučaj kažu u  narednim danima ćemo zvati roditelje.  I sve je u redu. Krajnji rezultat je ništa.Nemamo vremena za odlaganje. Nadležni moraju odmah da reaguj i da drže sve konce do kraja, podvukao je Drinić.

Prema njegovim riječims treba promovisati sport, kulturu, našu tradiciju, istinske vrijednosti

Vršnjačko nasilje je poražavajuća slika društva i neodgovornosti, zaključio je Drinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana