Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRBRS, za “Glas Srpske” o prvom Invest forumu: Dovodimo poslovni svijet u Republiku Srpsku

G.S.
Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRBRS, za “Glas Srpske” o prvom Invest forumu: Dovodimo poslovni svijet u Republiku Srpsku

Republika Srpska ima ogromne potencijale i otvoreni smo za cijeli svijet. To su prepoznale i velike svjetske kompanije koje dolaze na naš INVEST FORUM, što je savršena prilika za naše privrednike i ulaganje u Srpsku.

Ovo za “Glas Srpske” kaže Dražen Vrhovac, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, koja u saradnji sa Vladom Republike Srpske sprema prvi INVEST FORUM.

Forum pod nazivom “Iskoristi priliku - investiraj u Srpsku” biće održan 19. septembra u Banskom dvoru u Banjaluci.

- Za Republiku Srpsku se zna. Na samoj smo granici sa Evropskom unijom, sa specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom, ali i sa dobrom saradnjom sa drugim zemljama. Sve ćemo to za tri dana pokazati stranim investitorima i to u srcu Republike Srpske - kaže Vrhovac.

Proteklih godinu i po dana održali su brojne susrete, i kao domaćini i kao gosti, širom Evrope i svijeta na kojima su predstavili investicioni profil Republike Srpske i investicione profile naše 64 lokalne zajednice. Sad svijet, kaže, dovode u Srpsku.

GLAS: U Banski dvor dolaze predstavnici više od 20 zemalja da razgovaraju o investiranju u Republiku Srpsku. Da li je sve spremno za ovaj događaj?

VRHOVAC: Sve je spremno i radujemo se što ćemo ugostiti više od 300 učesnika, od kojih je 95 stranih privrednika i 64 kompanije. Prije nas niko nije organizovao ovakvu vrstu događaja, sa toliko stranih učesnika. Zahvalan sam ljudima u IRBRS koji su pripremu foruma prihvatili kao lični cilj i želju, a ne kao obavezu. Ostali su samo još neki tehnički detalji da u utorak zablistamo u punom sjaju. I ponesemo titulu dobrih domaćina.

Učešće su potvrdili privrednici iz Italije, Japana, Kine, Turske, Švajcarske, Srbije, Austrije, Mađarske, Ruske Federacije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Grčke, Holandije, Poljske, Slovenije, Azerbejdžana, Češke, Njemačke... Osim privrednika na ovom forumu učestvuju predstavnici vlasti, privrednih komora, diplomatskog kora...

GLAS: Zašto treba ulagati u Republiku Srpsku?

VRHOVAC: Geostrateška pozicija Republike Srpske na Balkanu veliki je plus. Investitori koji ulažu u Republiku Srpsku imaju pristup tržištima od 600 miliona građana po principu slobodne trgovine, a na osnovu sporazuma: CEFTA, zatim Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH sa Turskom te EFTA sporazuma. Takođe, na samoj smo granici sa Evropskom unijom. Dodatni plus jeste status kandidata za članstvo. Na saobraćajnom smo čvorištu, u srcu regiona, sa razvijenom infrastrukturom. Sve to nas čini izuzetno privlačnom destinacijom za ulaganje.

GLAS: U kojim oblastima su naši glavni aduti kada je riječ o privlačenju stranih investicija?

VRHOVAC: Ono što je važno jeste činjenica da strani investitori imaju povoljan tretman i jednaka prava i obaveze kao domaći ulagači. Republika Srpska ima šta da ponudi u oblasti turizma, hidro-potencijala, industrije. Raspolažemo značajnim resursima u oblasti metalne i elektroindustrije, industrije tekstila, kože i obuće, drvoprerađivačke i prehrambene industrije, u informaciono-komunikacionom sektoru...

GLAS: U čemu su komparativne prednosti Republike Srpske?

VRHOVAC: Republika Srpska ima stimulativnu poresku politiku. Stopa poreza na dobit je 10 odsto, stopa poreza na dohodak - osam odsto, stopa poreza na dividendu - nula odsto, stopa PDV 17 odsto. Neoporezivi dio ličnog dohotka je 511 evra, ukupna stopa doprinosa na bruto platu 31 odsto.

Registracija preduzeća je pojednostavljena, a investitorima se nudi podrška u vidu subvencija i podsticaja. Sve ovo je samo dio olakšica i podrške koji su privlačni investitorima. Kompletnu podršku ćemo predstaviti na INVEST FORUMU.

GLAS: INVEST FORUM je dio brenda INVEST SRPSKA. U čemu se razlikuje INVEST FORUM od investicione konferencije INVEST SRPSKA?

VRHOVAC: Forum je dio brenda, proistekao je iz investicione konferencije, ali se održava odvojeno, sa isključivim akcentom na privrednike. Nakon održanih konferencija i razgovora širom Evrope i svijeta, tokom promocije potencijala za ulaganje, shvatili smo da privrednicima treba više vremena i prilike za direktne sastanke, a što može da posluži za nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje privrede.

Zato smo odlučili da pokrenemo INVEST FORUM, koji će na jednom mjestu okupiti domaće i strane privrednike, uz podršku predstavnika naših i stranih institucija, gdje će tema biti isključivo ulaganje u Srpsku i direktno povezivanje privrednika.

Ideja o organizovanju INVEST FORUMA proistekla je iz razgovora sa stranim investitorima, ambasadorima i konzulima, stranim privrednim komorama, predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, tokom predstavljanja investicionih mogućnosti, potencijala i projekata Republike Srpske i njenih gradova i opština.

GLAS: Šta očekujemo u zvaničnom dijelu foruma?

VRHOVAC: U prvom dijelu IRBRS će predstaviti investicione mogućnosti i potencijale Republike Srpske, dok Ministarstvo finansija predstavlja stimulativnu poresku politiku u Republici Srpskoj za investiranje, a Vlada Republike Srpske projekte u sektorima privrede i upoznaje sa pogodnostima za ulaganje u Republici Srpskoj. Gradovi i opštine Republike Srpske predstavljaju mogućnosti investiranja u poslovne zone. U drugom dijelu zvaničnog programa akcenat je na uspostavljanju poslovne saradnje. Ovo je konkretna poslovna prilika za uvezivanje privrednika Republike Srpske i stranih privrednika, putem partnerstva ili direktnih ulaganja na čemu je akcenat u drugom dijelu dana.

GLAS: Kad je riječ o povezivanju privrednika iz Srpske i stranih privrednika - šta dobijaju naši privrednici? Koje šanse im se otvaraju sa INVEST FORUMOM?

VRHOVAC: Organizacijom foruma u Banjaluci mi štedimo našim privrednicima novac i vrijeme. Ne moraju da ostavljaju svoje redovne aktivnosti i putuju izvan Republike Srpske da se predstave svijetu, već IRBRS svijet dovodi njima. Ovo je idealan način za poslovno povezivanje privrednika iz Srpske i stranih privrednika. I što je još važnije, ovo je prilika za njihov dogovor o zajedničkom nastupu i učešću na tržištu Republike Srpske i međunarodnim tržištima.

GLAS: S obzirom na to da je INVEST FORUM proistekao iz konferencije INVEST SRPSKA - da li je u planu da i ove godine bude održana investiciona konferencija? Kako ste zadovoljni prethodnim dvjema konferencijama?

VRHOVAC: Organizacijom investicionih konferencija ostvareni su rezultati u promociji investicionih potencijala i podrške koju ulagačima nudi IRBRS. Nastavljamo. Treća investiciona konferencija INVEST SRPSKA biće održana od 30. oktobra do 1. novembra u Banji Vrućici kod Teslića. Ideja je da se sa konferencijom predstavimo širom naše lijepe Republike Srpske. Do sad smo bili u Laktašima i Prijedoru, a vjerujem da će konferencija ostati tradicija i da će svaki grad imati priliku da bude domaćin skupa.

Glavni cilj - razvoj Republike Srpske

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske izrasla je u respektabilnu finansijsku instituciju i jednog od najznačajnijih finansijera domaćih privrednih i ukupnih ekonomskih kretanja.

Strateški ciljevi IRBRS usmjereni su na podsticanje investicija i stimulisanje razvoja Republike Srpske. IRBRS je pokazala fleksibilnost u djelovanju i spremnost da u potpunosti vlastite resurse stavi u funkciju razvoja privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana