Drastično poskupljuju Temu i Šein?

SRNA
Drastično poskupljuju Temu i Šein?

Ukoliko administracija Džozefa Bajdena ukine korišćenje rupa u zakonu o trgovini, niske cijene koje Temu i Šein nude potrošačima, uskoro bi mogle da porastu za najmanje 20 posto ako se promijeni takozvana "de minimis" odredba, rekao je portparol republikanske većine izabranog odbora Predstavničkog doma Kineske komunističke partije za CNBC.

Odbor je napravio procjenu nakon pokretanja istrage o Šeinu i Temuu prije više od godinu dana.

Nil Saunders, maloprodajni analitičar i generalni direktor "GlobalData", složio se da će promjena politike vjerovatno povećati cijene, ali nije mogao reći za koliko.

"Šein i Temu će i dalje biti jeftina tržišta, ali neće imati konkurentsku prednost u pogledu cijena kao sada", rekao je Saunders za CNBC.

"To bi im moglo uzeti dio tržišta ili usporiti rast, ali kompanije će na ovo vjerovatno odgovoriti skupljim artiklima kako bi uravnotežili svoje ponude."

I Šein i Temu su odbili da kažu za CNBC da li će podići cijene zbog predloženih promjena. Kompanije su takođe osporile da njihove niske cijene podliježu izuzeću 'de minimis' i kažu da im njihovi poslovni modeli omogućavaju da ponude svoje ultra pristupačne cijene. Portparol Šeina je primijetio da kompanija podržava reformu 'de minimis' i da je nedavno primljena u dobrovoljni, pilot program sa Carinom i graničnom zaštitom SAD gde je pristala da pruži dodatne informacije o paketima i pošiljkama.

Kompanije su niskim cijenama brzo postale omiljene destinacije za kupovinu mnogih ljudi, a preuzele su tržišni udio od rivala koji se bave sličnim potrošačkim segmentima, kao što su H&M, Zara, Target, Valmart i Amazon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana