Dragosavljević: Obaveza svih da doprinesu očuvanju Srpske

Srna
Foto: Srna

SRBAC - Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da se obilježavanjem 32 godine od formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade jača kultura sjećanja i da je obaveza svih da pruže doprinos očuvanju Republike Srpske.

Dragosavljević je danas organizovao prijem za roditelje poginulih boraca na kojem je razgovarano o aktuelnoj problematici boračkih kategorija.

“Obilježavanjem godišnjica formiranja brigade jačamo kulturu sjećanja i obaveza svih nas je da pružimo svoj doprinos u očuvanju Republike Srpske, koja je stvorena krvlju i životima naših boraca i koja nikada do sada nije bila ugroženija i izloženija međunarodnim pritiscima”, rekao je novinarima Dragosavljević.

Dragutin Stanojević, predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, izrazio je zadovoljstvo dobrim odzivom roditelja poginulih boraca, koji su se uprkos godinama i zdravstvenim problemima odazvali da razgovaraju o raznim pitanjima koja se tiču boračke populacije.

Načelnik štaba Prve srbačke lake pješadijske brigade potpukovnik Vićo Kovačevi uputio je izraze poštovanja roditeljima poginulih boraca koji su smogli snage da dođu i podsjetio da je 23.801 pripadnik Vojske Republike Srpske položio svoje živote u temelje Republike Srpske.

On je istakao da se zbog toga ne smije dozvoliti da se ugrozi njen opstanak.

Goran Plotan, predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac, rekao je da su uz pomoć Ministarstva finansija Republike Srpske završeni radovi na unutrašnjoj adaptaciji spomen-sobe u Srpcu i dodao da je privrednik Zoran Knežević obećao pomoć za sanaciju fasade na ovom objektu.

Duško Mitrić, načelnik Ođeljenja za opštu upravu opštine Srbac i predsjednik Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, rekao je da boračke kategorije u Srpcu ostvaruju prava koja im pripadaju po zakonu.

On je istakao da neka od tih prava nisu dovoljna da zadovolje potrebe, ali da se u lokalnoj upravi trude da boračkim porodicama dodatno izađu u susret i pomognu u skladu sa mogućnostima, naročito u pogledu jednokratnih novčanih pomoći i na druge načine.

Obilježavanje 32 godine srbačke brigade nastavlja se sutra u 10.30 časova polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju u Malim Sitnešima, a u 11.00 časova i na spomen-kosturnici na gradskom groblju u Srpcu.

Polaganje cvijeća u spomen-sobi predviđeno je u 11.30 časova, a u 12.00 časova će na centralnom spomen-obilježju biti služen parastos poginulim i nestalim borcima Vojske Republike Srpske, uz prigodan program i obraćanje zvaničnika.

Od 13.00 časova u foajeu Doma kulture “Uglješa Kojadinović” u Srpcu biće pripremljeno prigodno posluženje za učesnike.

Prethodno je danas na mjesnom groblju u Prijebljezima, služen pomen za preminulog komandanta srbačke brigade, pukovnika Miodraga Suvajca i organizovana posjeta njegovoj porodičnoj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana