Drago Šmitran, jedan od najboljih studenata u istoriji banjalučkog ETF-a: Rusiju i Srbiju odbio zbog Srpske

Miloš Vasiljević
Drago Šmitran, jedan od najboljih studenata u istoriji banjalučkog ETF-a: Rusiju i Srbiju odbio zbog Srpske

GRADIŠKA - Samo najbolji đaci upisuju Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, a veliki broj studenata zbog težine i obimnog gradiva odustane od istog, pa je prava rijetkost da nekom pođe za rukom da u indeksu budu sve desetke. Da postoje izuzeci dokaz je Gradiščanin Drago Šmitran (24) koji je nedavno ispisao istoriju fakulteta.

Puno rada, truda i zalaganja stalo je u fakultetsko obrazovanje skromnog mladića koji svoju budućnosti, ako se sve kockice poslože, vidi u zemlji gdje je odrastao i školovao se.

Porodica, kolege, prijatelji, ali i komšije u Kruškiku pokraj Gradiške odakle je ponosni su na momka koji je pomjerio granice i dao putokaz mlađim naraštajima da je sve moguće, uz dobru organizaciju i marljivost.

Šmitran za “Glas Srpske” priča da je upravo organizacija i kontinuiran rad recept za uspjeh, uz neminovan talenat i posvećenost poslu koji je njegova budućnost.

- Bilo je predmeta koji su mi “ležali” iako su u kategoriji težih, ali i onih jednostavnih koje sam ponovo morao spremiti za ispit, tako da nema pravila. Od težih izdvojio bih Programske jezike dva i Matematiku dva. Smatram da su to dva najteža predmeta koja sam imao na studijama i obično su njih studenti teže polagali. Imao sam malo poteškoća prilikom pripremanja tih ispita, ali sve se završilo dobro - kroz osmijeh priča Šmitran.

Kako kaže, nije se mnogo dvoumio šta će upisati nakon srednjoškolskog obrazovanja. Imao je i opcije da studira u inostranstvu, ali je izabrao Banjaluku i Elektrotehnički fakultet (ETF).

- Odmalena sam igrao igrice i zainteresovalo me programiranje. U srednjoj školi sam otkrio svijet takmičarskog programiranja iz informatike, gdje sam išao na regionalna, republička i državna takmičenja i to me gurnulo u svijet elektrotehnike. Presrećan sam što je tako, jer mnogo je lakše kad uživate u onom što radite - rekao je Šmitran.

Osim na takmičenjima u našoj zemlji još kao golobrad momak nizao je uspjehe i u inostranstvu te tada pokazao da je predodređen za velika djela, a reputaciju je gradio iz takmičenja u takmičenje. Kruna toga svega jeste uspjeh na fakultetu.

- Učestvovao sam i na međunarodnim takmičenjima, a od nagrada izdvajam bronzanu medalju iz Rumunije na Balkanskoj olimpijadi, kao i plasman na Svjetsku olimpijadu iz informatike u Japanu. Tada sam i dobio ponude iz Beograda, ali i Rusije koji su željeli da mi plate sve troškove studiranja, ali odabrao sam ETF - kazao je Šmitran.

Kada neko skrene pažnju, kao što je to uradio Drago Šmitran, jedno od ključnih pitanja jeste to da li će i on kao većina uspješnih ljudi napustiti našu zemlju. On kaže da, ako mu se ukaže prilika da radi na kvalitetnoj poziciji, neće mijenjati adresu stanovanja.

- Za sada mi je plan da ostanem u Srpskoj, trenutno tražim posao u Banjaluci, ali nemam još ništa konkretno. Ako mi to ne pođe za rukom tražiću svoje mjesto u inostranstvu. Najsrećniji bih bio da ostanem ovdje, da dobijem posao pod uslovima koji bi mi odgovarali - rekao je Šmitran.

Završio je Studijski program računarstvo i informatiku, smjer softversko inženjerstvo, a bavi se problematikom u softverskom inženjerstvu.

- To je oblast koja se bavi raznim sistemima kao što su sistemi u banci, zatim klaud inženjering, ali i mnogim drugim - pojašnjava Šmitran.

Imao je poruku i za sve buduće brucoše koji svoje školovanje planiraju da nastave na ETF-u, za koji kaže da nije bauk, ali isto tako i da je mnogo više od običnog fakulteta.

- Potrebno je mnogo vremena da bi se spremili ispiti na ETF-u. Korisno je predznanje iz informatike i matematike, ali nije presudno i ključno. Najvažnije su radne navike, jer ovaj fakultet ne dozvoljava da se pristupa kampanjski. S druge strane, nudi pregršt znanja, na čemu sam zahvalan i svim svojim profesorima za preneseno znanje - istakao je Šmitran.

Fudbal

Kao i većini dječaka njegova velika strast i ljubav bio je fudbal, a kao klinac nosio je dres Kozare iz Gradiške. Ipak, zbog sve manje slobodnog vremena već u srednjoj školi  kopačke je okačio o klin, jer se fokusirao na nauku i obrazovanje.

- I sada kada mi se ukaže prilika volim da odigram neku utakmicu sa prijateljima, jer je fizička aktivnost i te kako bitna i rasterećuje od svakodnevice - rekao je Šmitran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana