Dositej pješači 450 kilometara za Sergeja!

GS
Dositej pješači 450 kilometara za Sergeja!

Banjaluka – Dostije Petković, entuzijasta i humanitarac iz Banjaluke, kreće 27. avgusta na izazovno pješačenje dugo 450 kilometara kako bi prikupio sredstva za liječenje malog Sergeja.

Tokom ove humanitarne akcije, Petković će prodavati pređene kilometre putem interneta, a sav prikupljeni prihod biće uplaćen direktno na račun Sergejeve majke.

Pojavila se nada za Sergeja! 

Petković planira da prvu polovinu puta pređe za deset dana, krećući iz Banjaluke prema Splitu. Na tom putu će proći kroz Mrkonjić Grad, Glamoč i Livno, a zatim će, ulaskom u Hrvatsku, nastaviti kroz Sinj i Dugopolje prije nego što stigne u Split. Tokom ovog dijela pješačenja, Petković će obići prirodne ljepote Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što je dodatna vrijednost ovog humanitarnog poduhvata.

- U Splitu ću se zadržati jedan dan da bih se odmorio, a zatim ću trajektom preći u Ankonu u Italiji i nastaviti do San Marina. Italijanski dio puta planiram da pređem za pet dana, svaki dan obilazeći po jedan grad, kaže Petković, dodajući da je rutu pažljivo osmislio da bi svaki dan bio ispunjen novim iskustvima i avanturama.

Ideja o pješačenju do određene destinacije javila mu se prije dvije godine, ali je realizacija stalno odlagana. Sergejeva borba s teškom bolešću motivisala ga je da konačno sprovede ovaj plan u djelo. 

- Razmišljao sam kako mogu da budem dio Sergejeve pobjede i došao na ideju da konačno otpješačim na neku destinaciju, objašnjava Petković.

Nakon istraživanja i planiranja, sastavio je rutu koja spaja atraktivne lokacije. 

Petković će na put krenuti sam, noseći sa sobom šator, podmetač i vreću za spavanje, planirajući da kampuje 13 od ukupno 17 noći. 

- Većinu dana ću provesti u prirodi, što daje posebnu čar ovom putovanju, zaključuje on.

Ovaj nesvakidašnji poduhvat, koji spaja avanturizam, humanost i ljubav prema prirodi, očekuje se da privuče pažnju javnosti, a Sergejeva porodica dobije potrebnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana