Donja Gradina: Pismima logoraša Ive Volnera učenicima prikazan zločin Holokausta i genocida u NDH

Srna
Foto: Srna

KOZARSKA DUBICA - U Spomen-području Donja Gradina danas je održana radionica za učenike srednjih škola iz Prijedora i Kozarske Dubice, na kojoj je učenicima na prilagođen način prikazan zločin Holokausta i genocida koji se desio u NDH, putem pisama koja su ostala iza logoraša jevrejskog porijekla Ive Volnera.

Viši kustos-istoričar u Javnoj ustanovi Spomen-područje Donja Gradina Dejan Motl rekao je da je Volner imao 21 godinu kada je stigao u prvi logor Danica 1941. godine, a da je zatim bio u Jadovnu i Gospiću, a na kraju u Jasenovcu, gdje je ubijen 1944. godine.

"On je svojoj porodici slao pisma, gdje je ponekad, na vješt način izbjegavajući cenzuru, govorio o uslovima boravka u logoru", rekao je Motl.

On je naveo da je Ivo Volner ubijen 1944. godine, a da se njegovo ime često spominjalo na suđenju Dinku Šakiću, jednom od komandanata logora Jasenovac, koje je 1998. godine održano u Zagrebu.

"Često se spominjalo ime Ive Volnera koji je bio muzičar. Ustaše su ga odvele u Dubicu na neku proslavu da ih zabavlja, a sutradan su ga vratili mrtvog. Dinko Šakić je kao komandant naredio grupi logoraša koji su bili bliže Volneru da se odvoje, a zatim su i ti logoraši ubijeni", rekao je Motl.

On je dodao da je cilj radionice da učenici uče, ali i osjete emocije kroz individualnu životnu priču.

"U pismima se osjećaju emocije i briga za roditelje. Čitava porodica Volner je tragično nastradala, a samo sestra je uspjela da preživi Holokaust u NDH. Emocija iz dopisnica koje je on slao govore o brizi za roditelje jer je pokušavao da sakrije uslove u logoru", objasnio je Motl.

Motl je precizirao da su sačuvana 24 pisma Ive Volnera, od kojih je učenicima predočeno desetak iz svih logora u kojima je bio.

"Učenicima je bilo interesantno na koji način je izbjegavao cenzuru jer je svojim roditeljima na primjer iz Gospića pisao da pokušaju da iz logora izvuku "Mirinog brata", što je u stvari on bio, bojeći se da će biti odveden na drugo mjesto, gdje će to biti mnogo teže", rekao je Motl.

Motl je rekao da su radionice za učenike srednjih škola u Javnoj ustanovi Spomen-područje Donja Gradina organizovane i održavane u kontinuitetu od 2015. do 2020. godine, odnosno do pandemije virusa korona, a da je ta aktivnost nastavljena ove godine.

On je naveo da su u Spomen-području Donja Gradina u toku pripreme za pomen žrtvama ustaškog zločina genocida koji će se održati u maju.

U pratnji profesora istorije radionici je prisustvovalo 20 učenika iz Gimnazije "Sveti Sava" iz Prijedora i 20 učenika iz Mješovitog srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" iz Kozarske Dubice.

I profesori i učenici u izjavi novinarima istakli su da su radionice ovog tipa neohodne da bi se njegovala kultura sjećanja i učilo o zločinima u ustaškim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Anastasija Mandić učenica četvrtog razreda Gimnazije u Prijedoru, izjavila je da je važno da učenici njeguju kulturu sjećanja na žrtve logora, a da im je na današnjoj radionici približena pojedinačna sudbina ljudi koji su bili u logorima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana