Donijeti kvalitetnije kriterijume o raspodjeli šumskih drvnih sortimenata

Srna
Foto: gs

BANjALUKA- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ukazalo je ne potrebu da se donesu kvaliteni kriterijumi o raspodjeli šumskih drvnih sortimenata, a završne konsultacije u vezi sa pripremljenim prijedlogom planirane su krajem naredne sedmice.

Ministarstvo će prijedlog dostaviti Vladi Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. "Konačni ugovori o snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima između preduzeća Šume Republike Srpskež i drvoprerađivača za 2022. godinu biće potpisani odmah po donošenju kriterijuma", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Donošenjem kvalitetnog prijedloga kriterijuma o raspodjeli šumskih drvnih sortimenata obezbijediće se razvoj drvne industrije. Potreba da njihovim donošenjem ukazala se zbog određenih promijenjenih uslova u poslovanju drvoprerađivačkog sektora i šumarstva.

Iz Ministarstva su istakli da redovno prate situaciju u drvoprerađivačkom sektoru, te da s ciljem zaštite i bolje snabdjevenosti domaćih drvoprerađivača sirovinom priprema novi prijedlog kriterijuma o raspodjeli drvne sirovine.

Godišnjim planom proizvodnje preduzeća "Šume Republike Srpske" Sokolac za ovu godinu predviđena je proizvodnja oko 950.000 metara kubnih trupaca za rezanje, dok su iskazane potrebe i kapaciteti drvoprerađivača dvostruko veći. Zbog određenih promijenjenih uslova u poslovanju drvoprerađivačkog sektora i šumarstva postoji jasna potreba za donošenjem nove Odluke o utvrđivanju kriterijuma, uslova i načina raspodjele šumskih drvnih sortimenata.

Ti promijenjeni uslovi su rast i razvoj preduzeća u drvnoj industriji, povećana potražnja proizvoda od drveta, zahtjevi za jačom podrškom preduzećima u lokalnim zajednicama gdje je šuma osnovni resurs, otežana realizacija proizvodnje šumskih drvnih sortimenata u okviru Javnog preduzeća šumarstva.

Radi bolje snabdjevenosti domaćih drvoprerađivača sirovinom, na inicijativu ovog Ministarstva, Vlada je juče na sjednici donijela Zaključak o potrebi uvođenja mjere zabrane izvoza trupaca izvan granica BiH i isti proslijedila Savjetu ministara BiH na nadležno postupanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana