Donacija domu zdravlja i najava pomoći za otvaranje doma za stare u Ribniku

Srna
Donacija domu zdravlja i najava pomoći za otvaranje doma za stare u Ribniku

RIBNIK- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je nakon razgovora sa rukovodstvom u Ribniku da je to stabilna opština koja odlično radi i razumije politike ovog ministarstva s ciljem unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite.

"Opština Ribnik sufinansira mnogo projekta koje radi zajedno sa Vladom Republike Srpske, što olakšava naš posao i omogućava da se vrlo brzo dođe do značajnih rješenja na dobrobit građana", rekao je Šeranić nakon sastanka.

On je pohvalio sinergiju ove lokalne zajednice i republičkih ustanova, te naveo da su dobrom saradnjom u posljednje četiri godine u Ribniku realizovani brojni projekti kao što je obezbjeđenje saniteta za Dom zdravlja, a danas i savremenog ultrazvučnog aparata čija je vrijednost 47.000 KM. Šeranić kaže da opremanje Doma zdravlja ove opštine olakšava i za građane Istočnog Drvara i Drinića da dođu do usluga konsultativno specijalističke zdravstvene zaštite.

"Nastavljamo aktivnosti i u segmentu socijalne zaštite i treba da zajednički obezbijedimo auto za potrebe Centra za socijalni rad, zbog korisnika koji se nalaze u udaljenim područjima opštine", rekao je on. Ministar je istakao da zdravstvena i socijalna zaštita mora da bude obezbijeđena za svakog građanina Republike Srpske.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pružiće punu podršku i sedećem projektu u Ribniku- Dom za stara lica, što će obezbijediti i posao za mlade kojei maju znanja iz psihologije, defektologije i socijalne zaštite u podršci građanima", naveo je Šeranić. Šeranić je u Ribniku razgovarao sa načelnikom opštine Nebojšom Karaćem, a sastanku su prisustvovali i rukovodioci Doma zdravlja i Centra za socijalni rad ove opštine. Ministar je u Ribniku posjetio Dom zdravlja "Dr Dragan Vojvodić". Karać je rekao novinarima da je u razgovoru Šeranić upoznat sa radom Centra za socijani rad čiji je budžet 930.000 KM, od čega resorno ministarstvo učestvuje sa 310.000 KM, a ostalo obezbjeđuje opština.

On je istakao da je Centar kadrovski, stručno i tehnički opremljen i izvršava sve svoje zadatke, te da su sa ministrom dogovoreni i neki novi projekti. Za Dom zdravlja "Dr Dragan Vojvodić" u Ribniku, Karać je rekao da je ustanova od najvećeg značaja za ovu lokalnu zajednicu i zahvalio zdravstvenim radnicima i Šeraniću što je na najbolji način prevladano teško vrijeme pandemije virusa korona. Prema riječima Karaća, opština za rad Doma zdravlja izdvaja godišnje 100.000 KM, a ove godine finansiraju i bruto platu za tri medicinska tehničara, kako bi zadržali mlade ljude da rade u zavičaju.

"Razgovarali smo i o zajedničkim projektima za Dom zdravlja, što je najbolja opcija za lokalnu zajednicu i za Minstarstvo, a naša je inicijativa da do kraja godine osnujemo javnu ustanovu za stara i iznemogla lica, za šta je već obezbijeđen adekvatan objekat, čija bi rekonstrukcija trebala započeti naredne godine", rekao je Karać. Direktor Doma zdravlja "Dr Dragan Vojvodić" u Ribniku Nikola Janković zahvalio je ministru Šeraniću za današnju donaciju i naveo da je ultrazvučni aparat koji sada koriste još iz 1997. godine.

Prema njegovim riječima, ova zdravstvena ustanova ima 5.000 osiguranika i 38 radnika. Kako je najavljeno iz Ministarstva, Šeranić će danas i u Mrkonjić Gradu posjetiti Dom zdravlja "Dr Jovan Rašković" povodom isporuke medicinske opreme nabavljene za javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja "Dr Jovan Rašković" Mrkonjić Grad, Dom zdravlja "Dr Dragan Vojvodić" Ribnik i Dom zdravlja "Sveti Sava" Oštra Luka. Oprema je nabavljena u okviru "Hitnog projekta kovid 19" koji sprovodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana