Domaće vlasti da preuzmu odgovornost za proces traženja

Srna
Domaće vlasti da preuzmu odgovornost za proces traženja

MRKONjIĆ GRAD - Porodice poginulih iz Republike Srpske nezadovoljne su radom Instituta za nestala lica BiH u procesu traženja nestalih Srba i smatraju da domaće vlasti moraju preuzeti odgovornost za taj proces jer je Međunarodni komitet crvenog krsta /MKCK/ najavio odlazak iz BiH, zaključeno je danas na okruglom stolu u Podbrdu kod Mrkonjić Grada.

U Opštinskoj organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Mrkonjić Grad, koja je organizator skupa, Srni je rečeno da je s ciljem ubrzanja traženja nestalh lica srpske nacionalnosti potrebno da zajednički sastanak održe strane koje su učestvovale u ratu, članovi ratnih komisija, komandanti ili načelnici ratnih jedinica koje su bile prisutne na određenom području.

Na skupu je bilo riječi o pokretanju postupka procesuiranja ratnog zločina u vezi sa nestankom lica u proteklom ratu, te o nadležnosti i odgovornosti institucija BiH u procesu traženja nestalih lica.

Razmatrano je stanje u procesu traženja nestalih lica, uloga u procesu njihovog traženja i identifikacije, te planu ekshumacija i identifikacija Instituta za nestala lica BiH za 2023. godinu.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, članovi porodica nestalih iz okolnih mjesta, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Okruglom stolu, koji je bio posvećen pronalasku nestalih lica iz proteklog rata, prisustvovali su i predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/, Instituta za nestala lica BiH, susjednih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana