Domaće turističke destinacije u rangu sa svjetskim

SRNA
Domaće turističke destinacije u rangu sa svjetskim

BANjALUKA - Uvrštavanje Krupe na Vrbasu na listu najboljih turističkih sela na svijetu preporučenih za posjetu priznanje je za Banjaluku koje znači promociju na svjetskom nivou, kao i da domaće turističke destinacije mogu parirati mnogim svjetskim, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske istakli su da je prepoznata očuvanost ambijenta, kulturno-istorijske atrakcije i odnos lokalnog stanovništva prema destinaciji, što Krupa na Vrbasu svakako zaslužuje.

U Republici Srpskoj, osim Krupe na Vrbasu, mnoge lokalne zajednice su izuzetne po prirodnim i kulturno-istorijskim atrakcijama, očuvanim nasljeđem i tradicijom, održivim razvojem i uključenom lokalnom zajednicom kao nosiocima turističke ponude u selima.

Na održanom konkursu za "Najljepša sela BiH" našli su se i Pecka, opština Mrkonjić Grad i Bratač, kao i opština Nevesinje.

Iz Turističke organizacije dodaju da su domaća sela jedna od rijetkih i autentičnih u Evropi zbog čega je neophodno da se njihova očuvanost uvrsti u turističku ponudu kako bi lokalno stanovništvo imalo benefite od turizma koji neće narušiti autentičnost.

"U našim selima turistima se poslužuje domaća hrana, napravljena vrijednim rukama domaćina koji služe domaći sir iz mijeha ili škripavac, ako smo u Hercegovini ili janjsku pletenicu, ako smo u Šipovu, priganice sa medom ili uštipke sa kajmakom, teletinu pod sačem, potočne pastrmke sa tanjirača. Turisti su iznenađeni ukusima i mirisima domaćih jela i zasigurno je to, pored fantastične prirode, jedan od razloga zbog kojih se vraćaju", ističu iz Turističke organizacije Srpske.

Krupa na Vrbasu, smještena nedaleko od Banjaluke, uvrštena je na listu Svjetske turističke organizacije /UNVTO/ najboljih turističkih sela na svijetu preporučenih za posjetu.

Ova destinacija u Republici Srpskoj koja se nalazi 25 kilometra od Banjaluke, našla se na listi Agencije UN među 52 ruralna mjesta od Austrije do Vijetnama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana