Domaće jabuke samo za preradu...

Danijela Bajić
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Na plantažama jabuka širom Srpske uveliko traje berba, koja je ove godine, usljed tropskih temperatura, započela još u avgustu, a prizor koji poljoprivrednici zatiču nije nimalo ohrabrujući, jer je veliki broj plodova popadao sa stabla, zbog čega će prinosi prve klase biti prepolovljeni.

Zbog loših prinosa i katastrofalnog kvaliteta jabuka, voćari tvrde da neće ni izbliza moći podmiriti troškove, koji svakodnevno rastu.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović istakao je za “Glas Srpske” da je ova godina na samom startu bila obećavajuća za jabuke. Međutim, ekstremno visoke temperature i mjeseci bez padavina donijeli su, kaže, velike probleme kada je u pitanju ovo voće. 

- Dobro su prošle samo one voćke koje su sazrele za berbu do juna mjeseca, sve ono što je kasnije stizalo suša je uništila - kazao je Dojčinović, ističući da cijenu ne mogu, i da hoće, povećavati, jer je slaba kupovna moć stanovništva i jabuke mnogo manje kupuju nego ranije. 

Dodao je da već nekoliko godina skoro svi voćari u Srpskoj posluju sa gubitkom ili na nuli, svi su prezaduženi i rade sa starom mehanizacijom. Proizvođači više neće da idu u gubitke pa, tvrdi, odustaju od proizvodnje.

- Ove godine ćemo u ponudi sigurno imati za 50 odsto manje jabuka za konzum u odnosu na prošlu godinu, kada smo, takođe, loše prošli zbog superćelijske oluje. Uglavnom svi ovogodišnji plodovi će otići u preradu, jer crvene sorte nemaju svoju boju. Zbog jako visokih temperatura crvena jabuka je pobijeljela ili požutjela od velikih opekotina. Zbog toga na kraju završavaju u industriji - rekao je Dojčinović.

Dodao je da će u cijeloj Evropi ove godine zbog klimatskih promjena biti proizvedeno 15 miliona tona voća manje. S druge strane hladnjače su prazne, prošlogodišnji plodovi su davno prodati. 

Ni u voćnjacima preduzeća “Agroimpeks”, koji se prostiru na 250 hektara, ove godine neće biti kvalitetnih jabuka, jer je zbog visokih temperatura voće na brzinu sazrelo.

- Nekoliko sorti je istovremeno sazrelo i jednostavno se ne može sve tako brzo obrati, zbog čega plodovi padaju na zemlju i oni ne mogu dugo da opstanu - kazao je direktor pomenutog preduzeća Nikola Vukelić, dodajući da im dodatni problem stvara to što troškovi ne prestaju da rastu, dok se proizvodnja, silom prilika, smanjuje. 

Ovogodišnjim rodom ne može se pohvaliti ni voćar iz Gradiške Mirko Petrović, koji kaže da se ni kod njega ništa ne zadržava na stablima, sve jabuke opadaju, nakon čega ne mogu ni dva-tri dana da stoje, odmah trule. 

- Ova godina je na početku obećavala. Međutim, suša je sve uništila. Prinosi konzumnih jabuka su i više nego prepolovljeni. Sve bi ove godine moglo završiti u preradi. Mada ni prerađivači neće da prime sve što je opalo - rekao je Petrović.

SEZONCI

Nikola Vukelić je istakao da sezonce svijećom traže te da se na plantažama trenutno mogu zateći samo penzioneri, po koje odlaze čak u Srbiju. 

- Sigurno ni na jednoj plantaži nećemo naći nekog tridesetogodišnjaka kako bere jabuke. Uglavnom sad to samo žele da rade stariji od 60 godina - kazao je Vukelić, koji je lani imao 100 berača iz Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana