Dodik: U Šušnjaru sagraditi hram koji će svjedočiti o genocidu nad Srbima

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se mora otpočeti gradnja hrama u Šušnjaru kod Sanskog Mosta koji će trajno svjedočiti da je ovdje tokom NDH počinjen genocid nad Srbima.

"Svjedoci smo da narod koji žele da živi sa nama hoće da tu etiketu nametne Srbima računajući na neke od nas da bi mogli biti naivni. Kao da nije bilo ni istorije niti stradanja. Nude nam da budemo u BiH, a smatraju da nemamo pravo na Republiku Srpsku. Da smo tada imali Srpsku ne bi bilo Šušnjara i drugih stratišta", rekao je Dodik je u obraćanju na Šušnjaru povodom 83 godine od ustaškog zločina nad 5.500 Srba i 50 Jevreja.

Dodik je napomenuo da će za dva dana biti služen pomen ubijenim Srbima u Prebilovcima.

"Oni koji su promovisali ubijanje Srba to su nastavili i dolje. Ovdje samo ima smisla podignuti Srpsku pravoslavnu crkvu. Bratstvo i jedinstvo je bila podvala jer su željeli da se zaboravi stradanje Srba. Komunisti su znali da će zajedničkim državom zatrti sjećanje na genocid nad Srbima", rekao je Dodik.

On je istakao da riječ Šušnjar izaziva osjećaj tuge, ali i nepravde jer je ovdje prije 83 godine ubijeno 5.500 Srba i 50 Jevreja u samo dva dana, a ustaše koje su to učinile poslije Drugog svjetskog rata nisu kažnjeni već su se slobodno kretali i radili.

"Postavlja se pitanje kako je moguće ubiti toliko ljudi? Kako se nisu umorili ili odustali. Kako nisu osjećali bol za djecom, ženama i civilima? To su činile ustaše, Hrvati i muslimani u NDH. Jasna je bila namjera da se pobiju Srbi. Ta ideologija je koštala naš narod...Željeli su da nema škola, da se unište crkve, da se hapsi, deportuje... Željeli su da očiste teritorije od Srba. To je kod nas ostalo u kolektivnom pamćenju", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je povjerenik poglavnika NDH Ante Pavelića za Bosansku Krajinu Viktor Gutić baš ovdje 1941. godine rekao da Srba neće biti. "Ubijali su i zatrli svaki trag. Jedino što je ostalo ovdje, zahvaljujući komunističkoj vlasti a i sadašnje, jeste zatrto obilježje i kompleks koji se ne održava", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su ovdje ljudi ubijani zato što su bili Srbi, dok su komunističke vlasti to željele da žrtve prikažu kao antifašiste. "Ustaše su se takmičile ko će ubiti više Srba, a ubijali su djecu u kolijevkama. Srbi se okupljaju oko Jasenovca, ali nema sela na prostoru Republike Srpske i cijele BiH da nije stradalo srpsko stanovništvo. Taj lanac zločina nikada nije prekinut", naglasio je Dodik.

On je naveo da je porodica Vidović izgubila sve članove - njih 10, te da je još mnogo je takvih slučajeva i porodica. "Ovdje u Šušnjaru sa posebnim pijetetom moramo govoriti", poručio je Dodik.

Dodik je napomenuo da će sutra u Loznici biti obilježen još jedan datum srpskog stradanja koje se desilo u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja"

"Srbi iz Republike Srpske Krajine su istjerani i u beskonačnim kolonama napuštali su svoja ognjišta. Sve je bilo isto kao i ovdje. Ne smijemo to više dozvoliti!", naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana