Dodik: SPC osnov nacionalnog indentiteta

Srna
Dodik: SPC osnov nacionalnog indentiteta

DERVENTA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Derventi da će Srpska nastaviti da čuva mir i da se razvija, kao i da pomaže Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ koja je osnov nacionalnog identiteta.

On je upozorio da narodi koji nisu okupljeni oko svoje vjere, gube identitet i utrkuju se u raznim urnebesnim stvarima koje ne pripadaju ni čovjeku, a najmanje Bogu.

"I to smo mogli da vidimo nedavno na otvaranju olimpijskih igara gdje se pokušlao skrnaviti i udarilo opet na hrišćansku vjeru", rekao je Dodik i upitao šta bi se desilo da je kojim slučajom dirnuto osjećanje neke druge vjere, recimo islamske?

"Mislim da se olimpijske igra ne bi nije održale", rekao je Dodik.

Dodik je u obraćanju okupljenim u Derventi, gdje je osveštan kompleks Stare crkve izrazio zadvoljstvo što je zajednički obnovljen hram i objekat oko njega, te istakao da je tokom njegovog predsjedničkog mandata obnovljeno 1.000 crkava u Republici Srpskoj, kao i desetak manastira, a mnogi novi izgrađeni, što je na ponos.

"I to je ponos i to je pokazatelj da možemo", naglasio je Dodik.

On je istakao da su vlasti Republike Srpske pomagale i druge vjerske zajednice, ali nikada nisu zaboravle SPC svjesni da je ona osnova našeg identiteta.

"Ne samo ono koje živimo danas, nego onoga koje smo preživjeli u vremenima kad to nije bilo gotovo moguće. U vrijeme okupacije Turaka, kad su nastojali da islamiziraju čitava društva, a Srbe prevedu neku drugu vjeru, preživjei smo to teško vrijeme od nekoliko vijekova, zahvaljujući našo pravoslavnoj crkvi i mnogim našim stradalnicima, sveštenicima koji nsiu štedjeli živote čuvajući svoju vjeru", istakao je Dodik.

On je naveo da kao što je visokopreovećeni mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotje rekao sinergija između države i crkve pokazuje se odlučnom i gotovo presudnom za srpski narod.

"Kad je god to funkcionisalo, funkcionisao je narod, kada nije narod je stradao bio u kolonama i kroz istoriju bilježe se niz dogodaj te vrste", naveo je Dodik.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije i preosvećeni episkop gornjokarlovački Gerasim osveštali su danas u prisustvu brojnih vjernika kompleks Stare crkve u Derventi.

Stara crkva sagađena je u periodu od 1851. do 1855. godine. Hram je do temelja srušen na Spasovdan 1992. godine, kada su ga minirali pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH.

Decembra 2017. godine počela je izrada idejnog rješenja cjelokupnog kompleksa koji obuhvata obnovu crkve i izgradnju Svetosavskog doma. Hram je osveštan 2020. godine.

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana