Dodik se sastao sa rafterima u Foči

Srna
Dodik se sastao sa rafterima u Foči

FOČA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da je ona mjesto za ulaganje, da rafting posljednjih godina postaje značajna turistička atrakcija i da Srpska, pored Banjaluke, ima destinacije koje treba razvijati.

"Ovdje postoje 34 raftig kampa, zapošljava se 300 ljudi, zato smo došli u situaciju u kojoj moramo da idemo dalje, a to podrazumjeva prije svega izgradnju putne komunikacije", rekao je Dodik novinarima prilikom posjete predstavnicima Udruženja raftera Drina-Tara.

On je naveo da će izgradnja puta početi nakon što se sprovedu tenderi i javne nabavke, dodajući da će se ići ka tome da put ove godine bude napravljen, te da će to biti pristupačna lokacija kada se završi i put Foča - Šćepan polje.

"Sve radimo da poboljšamo standard ljudi i da pokažemo da Republika Srpska i njena vlast vode računa o svim svojim prostorima", istakao je Dodik.

On je dodao da je želja i da se stabilizuju prilike u Nacionalnom parku "Sutjeska", da se izgradi put od Foče prema Gacku, a u operativnoj je razradi potreba gradnje auto-puta od Višegrada, pored Rudog, preko Foče prema Trebinju.

"To je u prioritetima koji bi trebalo da budu urađeni u narednom periodu. Svakako, tu je i put od Foče do Šćepan polja, na koji se naslanja dio vezan za rafting", istakao je Dodik.

On smatra da je Foča jedno od centralnih mjesta za ulaganje u Srpskoj, te je naveo da će biti urađene studija razvoja i ekološka studija da bi se vidjelo koje su službe potrebne za očuvanje prirodnog bogatstva, kao i da rigorozno bude kažnjen svako ko ugrožava prirodu i remeti njenu konfiguraciju.

"To će uraditi resorno ministarstvo i opština Foča ali mislim da ćemo, ako ne napravimo rigorozne ekološke standarde za očuvanje ove prirode, džaba ulagati i da sve može propasti. Svako u svemu tome mora obaviti svoj dio posla", rekao je Dodik.

On je dao podršku rafterima za koje kaže da rade u dosta složenim okolnostima, navodeći kratku sezonu za njihove aktivnosti.

"Oni treba u ovoj sezoni da zarade za investiranje, održavanje i mi kao država moramo da imamo mnogo više razumijevanja za njih i zato smo danas ovdje", zaključio je Dodik.

Zajedno sa Dodik raftere u Foči posjetili su ministar finansija Zora Vidović i ministar trgovine i turizma Denis Šulić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana