Dodik: Holokaust - najstrašnija mrlja na licu Evrope

Srna
Dodik: Holokaust - najstrašnija mrlja na licu Evrope

JERUSALIM - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Holokaust najstrašnija mrlja na licu Evrope, koje se vječno treba sjećati s poštovanjem, ali i osujetiti svaki pokušaj ponovnog buđenja zlih sila, bilo gdje i prema bilo kome.

- Samo tako će naše sjećanje dobiti punoću, a naša borba smislen i plemenit cilj - naveo je Dodik na svom "Tviter" profilu.

Dodik, koji je danas u Jerusalimu posjetio Memorijalni centar "Jad Vašem", naglasio je da se na ovom mjestu čovjek sjeti da ne smije da zaboravi.

-Strašno je, nedopustivo, nepravedno i neshvatljivo to što se desilo jevrejskom narodu. Mnogi narodi platili su cijenu uspostavljanja vlastite države i dostizanja nacionalne slobode, ali nijedan kao jevrejski - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na ovom mjestu čovjek uči o strašnim i mračnim dubinama u koje može upasti ljudski zloduh.

-Na ovom mjestu se ukrštaju smisao života i besmisao uništenja, krik bola i poklič pobjede. Na ovom mjestu čovjek uči o nasilnom gašenju miliona života, ali i pobjedi života nad smrću - rekao je Dodik.

Biti u blizini mjesta neizmjerne tuge, vječnog jauka, bola koji doseže nebesa, naveo je Dodik, iziskuje snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i djece.

-Milion pitanja zašto - i svako bez odgovora. Jer, kako objasniti da je tuga velika poput ove planine - dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je velika čast biti na planini Herzl, jednom od najvažnijih mjesta za državu Izrael i jevrejski narod.

-Kada se čovjek nađe na planini sjećanja i u blizini Memorijalnog centra za mučenike Holokausta i heroje, osjeća posebnu energiju koja ga prožima bez obzira na njegovo porijeklo - dodao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas u Jerusalimu Memorijalni centar "Jad Vašem", te položio vijenac u Sali sjećanja na kamenoj ploči ispod koje je položen pepeo žrtava Holokausta iz šest logora smrti.

Memorijalni centar "Jad Vašem" osnovan je 1953. godine i povjereno mu je dokumentovanje istorije jevrejskog naroda za vrijeme Holokausta, uz očuvanje sjećanja i svjedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasljeđa Holokausta novim generacijama.

Dodik će se danas popodne sastati sa ministrom finansija Izraela Avigdorom Libermanom.

Srpski član Predsjedništva BiH, koji je doputovao juče u trodnevnu posjetu Izraelu, sutra će se sastati sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim, te posjetiti crkvu Svetog groba.

Predviđen je i susret sa ministrom za pitanja Jerusalima i nasljeđa Zeevom Elkinom, kao i sa predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Jakovom Haguelom koji će mu dodijeliti priznanje.

Tokom posjete Izraelu, Dodik će prisustvovati večeri koju priređuje Haim Bibas, predsjednik Federacije lokalnih vlasti u Izraelu i gradonačelnik Modina, grada pobratima sa Banjalukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana