Dodik: Bezdušna bjelosvjetska ''gospoda'' iz međunarodne zajednice surovo prekinula život nedužnim bićima

Srna
Dodik: Bezdušna bjelosvjetska ''gospoda'' iz međunarodne zajednice surovo prekinula život nedužnim bićima

BANjALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je smrt 12 banjalučkih beba najtragičniji zločin, po karakteru, načinu i namjerama, koji su počinili predstavnici međunarodne zajednice nad nedužnim bićima koja su, nažalost, odmah po rođenju spoznala surovost i okrutnost "velikih" koji se iživljavaju nad "malim".

"Tog crnog 22. maja 1992. godine u banjalučkoj bolnici umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika, jer SAD i ostale zapadne zemlje nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem zapadnom dijelu Srpske. Do 19. juna umrlo ih je 12, a neke od njih nisu dobile priliku ni da im njihovi roditelji nadjenu imena. Samo dvije bebe su uspjele da prežive ovaj zločin nad zločinima - Slađana Kobas i Marko Medaković, ali nedostatak kiseonika njima je, nažalost, prouzrokovao trajne zdravstvene probleme. Slađana je umrla 2006. godine, a Marku je dijagnostikovana cerebralna paraliza i niz drugih posljedica koje će ga pratiti cijeli život", naveo je Dodik.

Povodom obilježavanja 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem banjalučkom Kliničkom centru koje su umrle zbog svjetskih moćnika koji nisu dozvolili transport kiseonika, predsjednik Srpske rekao je u izjavi za Srnu da je kiseonik iz Beograda u Banjaluku bilo moguće dostaviti jedino vazdušnim putem, ali avionu, koji je trebalo da dostavi kiseonik i koji je danima čekao, nije bio dozvoljen let zbog uvođenja sankcija SR Jugoslaviji, a sve zahvaljujući bezdušnim bjelosvjetskim moćnicima.

"Tadašnji generalni sekretar UN Butros Butros Gali, pod pritiskom SAD i zapadnih zemalja, nije dao dozvolu da avion sa spasonosnim teretom - kiseonikom poleti ka Banjaluci, uprkos svim apelima. Čak su se na te apele i vapaje oglušili i predstavnici UNICEF-a i drugih međunarodnih takozvanih 'humanitarnih' organizacija, koje su bile sve samo ne humanitarne", naglasio je Dodik.

On je istakao da je do smrti beba došlo samovoljom predstavnika iste te međunarodne zajednice koja nam svakodnevno puni glavu o nekoj navodnoj demokratiji, ljudskim pravima, humanosti i empatiji, a sa druge strane je i druga strana medalje - njihovo pravo lice i njihova ruka zla koja je tek rođenim bebama ukinula pravo da žive.

"Ta bjelosvjetska gospoda iz međunarodne zajednice dala je sebi za pravo da iz svojih udobnih fotelja odlučuju o nečijem životu koji je iako tek započeo upoznao njihovu surovost i zlo koje nose u sebi. Samovoljom svjetskih moćnika ta tek rođena bića bila su odmah osuđena na smrt, jer njihova malena i nerazvijena pluća nisu izdržala bez kiseonika čiji transport zlotvori nisu dozvolili", rekao je Dodik.

On je naglasio da je neoboriva činjenica da je 12 beba umrlo zahvaljujući strancima zbog nedostatka kiseonika, elementarne stvari koja je značila život.

"Predstavnici međunarodne zajednice nemilosrdno su presudili banjalučkim bebama po samom rođenju, uskrativši im život, djetinjstvo, proslave rođendana, punoljetstvo, mladost, roditeljstvo... Danas bi to bili zreli ljudi, 32-godišnjaci, ali njihov prvi plač koji je označio i prvi dan njihovog života utihnuo je silom onih koji sebe smatraju svemogućim i gospodarima života i smrti. Bez imalo milosti gnusno su se 'poigrali' sa tek rođenim bebama, dozvolivši im da zaplaču, da progledaju, da udahnu, ali ne i da nastave da dišu. Njihovi životi su ugašeni i prije nego što su spoznali da su došli na ovaj svijet i prije nego što su vidjeli lica svojih majki i očeva", rekao je Dodik.

On je dodao da je prvi plač nedužnih beba nasilno prekinut, ali roditeljsku suzu, kao i suze svih nas koji saosjećamo u njihovom bolu ne može ništa prekinuti, jer je to bol koja nikada neće proći i zločin koji se nikada ne može oprostiti.

"Svaki 22. maj za nas znači samo jedno - početak kraja tek rođenih beba i taj datum je crno slovo u kalendaru sjećanja koji nikada ne smije i ne može biti zaboravljen. U našim srcima zauvijek će ostati uspomena na stradale bebe - Nenada, Nikolu, Bojana, Raisu, Eminu, Danijela, Dušana, Radijana, Maida, Vladimira, dvije bebe koje nisu doživjele ni ime da dobiju, i Slađanu", istakao je Dodik.

Ova nezapamćena humanitarna katastrofa, dodao je, bila je povod za pokretanje operacije "Koridor 92" kojom je razbijena blokada i ponovo uspostavljena kopnena veza sa SR Jugoslavijom.

"'Koridor '92' je značio život i nije slučajno nazvan 'Koridor života', jer je on doslovno omogućio samo jedno - da nikada više nijedna beba ne izgubi život na ovako okrutan način kao ovih 12 banjalučkih zvjezdica. Za golgotu koju su prošle banjalučke bebe i njihovi roditelji, ali i svi mi zajedno koji se sjećamo tog maja i juna 1992. godine i crnih vijesti koje su stizale iz porodilišta niko nikada nije odgovarao.

Pravda je spora ali dostižna i ruka pravde stići će kad-tad one koji su sebi dali za pravo da bezdušno odlučuju o sudbini najnevinijih bića na svijetu. Niko neće moći izbjeći odgovornost pred Bogom za zločine prema onima koji nisu ni za šta krivi, a okrutno im je oduzet pravo da dišu i žive", poručio je predsjednik Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana