Dodik: Akademik Vojislav Maksimović će ostati upamćen kao veliki patriota

Srna
Foto: Semberija info

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će akademik i senator Srpske Vojislav Maksimović ostati upamćen među svojim narodom i u cijeloj Republici Srpskoj kao čovjek kome je zasluženo pripala velika čast da na svečanoj sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH, 9. januara 1992. godine u Sarajevu pročita Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH.

”Prethodno je, 21. decembra 1991. godine, upravo profesor Maksimović u istoj sali hotela 'Holidej in' u Sarajevu, u ime Kluba srpskih poslanika, pročitao prijedlog da se do Srpske nove godine, 14. januara 1992. godine proglasi Srpska Republika BiH”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da mu je čast da je svjedočio tim istorijskim događajima za Republiku Srpsku sa takvim intelektualcem i patriotom kao što je Vojislav Maksimović, koji je svoj život i svoju sudbinu vezao za Republiku Srpsku.

“Profesor Maksimović je jedan od najvećih intelektualaca u novijoj istoriji srpskog naroda. Bio je univerzitetski profesor, akademik, književni istoričar, prozni pisac, narodni poslanik, inicijator osnivanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegov prvi rektor, i to od 1992. do 2000. godine, kao i predsjednik Odbora za osnivanje Duhovne akademije Svetog Vasilija Ostroškog u tadašnjem Srbinju, sada Foči”, istakao je Dodik.

Na Vidovdan 1990. godine, rekao je Dodik, Vojislav Maksimović je sa grupom srpskih intelektualaca u Sarajevu obnovio rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, koje je ukinuto 1947, i izabran je za prvog predsjednika Glavnog odbora i Društva nakon obnove.

On je naglasio da su zasluge profesora Vojislava Maksimovića u stvaranju i očuvanje Republike Srpske ogromne i da nikada ne smiju da budu zaboravljene, jer je on čovjek čije ime će biti upisano u istoriju srpskog naroda i čiji rad i đelo moraju da proučavaju mlađe generacije.

“Mi, njegovi savremenici znamo o kakvom čovjeku, Srbinu, patrioti i intelektualcu je riječ, ali mlađe generacije ne smiju zaboraviti njegovo ime, kao ni njegove zasluge za ono što danas imamo - a to je Republika Srpska”, naglasio je predsjednik Srpske povodom smrti profesora Maksimovića.

Akademik i senator Vojislav Maksimović, koji je preminuo u Beogradu u 89. godini, biće sahranjen sutra na groblju u Jošanici kod Foče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana