Dodijeljeno oko milion evra za projekte dvije škole u Srpskoj i jedne u FBiH

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Regionalni čelendž fond dodijelio je za dvije škole u Republici Srpskoj i jednu u Federaciji BiH ukupno oko milion evra grant sredstava za projekte za ulaganja u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama za stručno osposobljavanje.

Tehničkoj školi Banjaluka namijenjen je grant od 348.790 evra, Centru srednjih škola "Petar Kočić" iz Srpca 368.200 evra, a Katoličkom školskom centru iz Žepča 295.277 evra.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je da su ova sredstva dodijeljena školama u okviru projekta koji se sprovodi pod okriljem Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana, te dodao da se odnosi na projekat koji ide u pravcu osposobljavanja učenika, kako bi se lakše i što bolje snašli u privredi.

- U projektu učestvuje 20 kompanija iz BiH koje su okupljene u tri konzorcijuma, na čelu sa Srednjom školom iz Srpca, Tehničkom školom iz Banjaluke i Katoličkim školskim centrom iz Žepča - rekao je Marinković i dodao da je riječ je o projektima iz domena metaloprerade.

On je pojasnio da u ovim projektima privreda i obrazovanje usko sarađuju, odnosno škole će biti opremljene svim potrebnim mašinama i praktičnim sredstvima za obuku srednjoškolaca koji će na praktičan način, uz učešće nastavnika i predavača iz tih preduzeća, biti u prilici da se osposobe za rad na najsavremenijim mašinama kako bi svoja snazanja mogli da primjenjuju u firmama u kojima će biti zaposleni.

Marinković je izrazio nadu da će na ovaj način ta preduzeća podići svoju konkurentnost i da će uspješno moći da pariraju svjetskim tokovima, kada je riječ o privređivanju.

- Komora, kao član Komorskog investicionog foruma za šest zemalja zapadnog Balkana, aktivno je uključena i sprovodi ovaj projekat u saradnji sa Regionalnim čelendž fondom - rekao je Marinković i naveo da se današnja sredstva dodjeljuju na osnovu drugog poziva Regionalnog čelendž fonda, te najavio i raspisivanje trećeg.

Ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen rekao je da njegova zemlja i Švajcarska žele da poboljšaju praktičnu nastavu i obrazovanje mladih u BiH, dajući im šansu da unaprijede svoje obrazovanje, ali i da se lakše zapošljavaju u zemlji.

- Ovo su jako obećavajući projekti i nadam se da će od njih učenici imati maksimalnu korist - rekao je Fičen.

Direktor Tehničke škole iz Banjaluke Vladimir Kuvalja izrazio je zadovoljstvo što je projekat ove škole prepoznala Komisija za selekciju o raspoloživim sredstvima za drugi poziv, te napomenuo da je od velikog značaja za ovu obrazovnu ustanovu.

- Tehnička škola ima mašinske i saobraćajne predmete, a 70 odsto učenika je u mašinskoj struci. Svaki dan u školu dolazi 1.500 učenika i 200 profesora, što govori kakav će uticaj imati ovaj projekat i koliko će značiti djeci iz Banjaluke i iz drugih regija, koja pohađaju ovu školu - rekao je Kuvalja.

Prema njegovim riječima, biće nabavljene mašine, ce-en-ce /CNC/ oprema, aparati za varenje, što će pomoći u stručnom osposobljavanju učenika, a samim tim i razvoju Banjaluke, Republike Srpske, te BiH.

Ministar za obrazovanje nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić istakla je da će učenici škole iz ovog kantona koja je dobila grant imati priliku da se stručno obučavaju na najmodernijim mašinama.

- Sa velikim zadovoljstvom podržavamo ovu priču i nadamo se da će naša škola sa područja Žepča motivisati ostale srednje škole i da shvate koliko su bitni uslovi za rad - rekla je Subašićeva i napomenula da ovo ministarstvo dugi niz godina radi na promociji praktične nastave, kao i da ima dobru saradnju sa nadležnom privrednom komorom i privrednicima.

Prema njenim riječima, ovo sve zajedno daje nadu da će mladi, po završetku školovanja, ostati u zemlji i raditi u firmama, kao i da će kompanije biti konkurentne.

Regionalni čelendž fond je finansijski mehanizam osmišljen da poboljša zapošljavanje mladih i podstiče konkurentnost preduzeća na Balkanu finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu odabranih projekata kooperativnog osposobljavanja koji se sprovode kroz partnerstvo između ustanova za stručno obrazovanje i preduzeća.

Projekat Regionalnog čelendž fonda vrijedan je oko 75 miliona evra i finansiraju ga vlade Njemačke i Švajcarske, sa 65 miliona evra, odnosno 10 miliona evra, i traje pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana