Dodijeljene 22 mašine poljoprivrednicima, predstavljen novi poziv

Srna
Dodijeljene 22 mašine poljoprivrednicima, predstavljen novi poziv

BIJELjINA- Predstavnici Fondacije za održivi razvoj "Progresus" isporučili su danas semberskim poljoprivrednicima 22 priključka za mehanizaciju vrijedna 1,3 miliona evra, nabavljena u prvom krugu, te prezentovali novi javni poziv podrške mađarske Vlade za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku mehanizacije.

Direktor Fondacije Andrea Jaglica istakla je da su u okviru novog javnog poziva racionalizovane neke stvari, poput načina prijavljivanja jer je sada potreban manji broj dokumenata.

Ona je ukazala da je u prethodnom periodu u fokusu bila primarna poljoprivredna proizvodnja i osnovni dio prerade poljoprivrednog proizvoda, a sada je to prošireno na kompletnu prehrambenu industriju.

"To je uticalo na činjenicu da su distributeri proširili asortiman ponude na mašine prihvatljive za preradu voća, povrća, vina, rakije", rekla je Jaglica novinarima u Patkovači kod Bijeljine. Ona je istakla da je ponuda za samu primarnu proizvodnju daleko veća u odnosu na prethodni krug, kao i da je i veći broj proizvođača iz Mađarske koji će učestvovati u ovome putem domaćih distributera.

"Više nismo u situaciji da ljudi nisu upoznati o mađarskoj mehanizaciji, nego svaki dan imaju priliku da je vide, probaju. Kupcima je već isporučeno između 250 i 300 mašina", rekla je Jaglica.

Ona očekuje da se na novi poziv javi daleko više poljoprivrednika, koji finansijski učestvuju sa 30 odsto sredstava. Dosadašnja ukupna vrijednost zaključenih ugovora, kaže ona, iznosi nešto više od devet miliona evra bespovratnih sredstava, a Fondacija je do ovog momenta uplatila više od sedam miliona evra, dok će preostala dva biti uplaćena u narednih 15 do 20 dana, što je daleko prije potpisanog roka.

Milorad Petrović, vlasnik firme "Petriks" Bijeljina u čijem su krugu održani prezentacija i isporuka poljoprivrednih mašina, rekao je da u ovom pozivu očekuju duplo više proizvoda pošto su poljoprivrednici upoznati.

Subvencija po korisniku je do 25.000 evra ili do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine ili priključka. Novi javni poziv otvoren je 14. avgusta i traje do 14. oktobra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana