Dobar rod i viša cijena čuvaju proizvodnju

Danijela Bajić
Dobar rod i viša cijena čuvaju proizvodnju

BANjALUKA - Zbog povoljnih vremenskih uslova berba duvana na poljima u Posavini i Semberiji počela je nešto ranije u odnosu na lani, a prema prvim procjenama i rod i kvalitet bi ovog ljeta mogli biti dosta dobri, što proizvođačima uz bolju otkupnu cijenu daje dodatni motiv da nastave sa uzgojem ove kulture.

Nevrijeme, koje je u nekoliko navrata protutnjalo Srpskom i uništilo brojne kulture, ove godine je zaobišlo polja duvana, u koja berači ovih dana polako ulaze.

Direktor bijeljinskog preduzeća “Duvan”, koje je godinama organizator proizvodnje ove kulture, Čedo Gotovčević rekao je za “Glas Srpske” da ove godine očekuje da prinos duvana bude 150 kilograma po dunumu, odnosno 1.500 po hektaru.

- Otkupna cijena duvana je već formirana i ona bi trebalo da bude nešto viša u odnosu na lani. Računamo da će prosječna treća klasa duvana, sa našom cijenom od pet maraka te sa podsticajem resornog ministarstva i lokalne zajednice, iznositi više od šest maraka, a za one koji su u PDV-u čak i sedam maraka po kilogramu - kazao je Gotovčević, objašnjavajući da se treća klasa, koja je i najtraženija, uzima kao prosječan kvalitet duvana.

Prema njegovim riječima, ove godine su veće i premije, kako resornog ministarstva tako i određenih lokalnih zajednica.

- Zadovoljni smo potražnjom duvana na svjetskom tržištu. U posljednje tri godine izvezli smo sav otkupljeni duvan, nadamo se da će tako ostati i ove godine - rekao je Gotovčević.

Prva klasa duvana košta oko deset maraka, dok se druga, kako je naglasio, kreće oko osam KM po kilogramu.

Luka Pavlović iz Obudovca koji se proizvodnjom duvana bavi već dvije decenije, kazao je da ovakvo vrijeme pogoduje ovoj biljki kojom je već napunio dvije sušare.

- Proizvodnja duvana je skuplja ove godine, u odnosu na prethodne, jer je cijena repromaterijala otišla za 200 odsto. Cijena duvana prije dvije godine je bila niska, ali je i repromaterijal bio znatno jeftiniji - kazao je Pavlović, koji ima dva hektara pod ovom kulturom.

Uz repromaterijal ove godine je, istakao je on, otišla i cijena dnevnica za sezonske radnike.

- Berba duvana inače traje po dva-tri mjeseca. Ona se odvija postepeno, kako biljka sazrijeva, odnosno suši tako i mi beremo listove. Kad nakupimo tri-četiri sušare, a to bi moglo biti do početka avgusta, onda preuzima otkupljivač - rekao je Pavlović i dodao da su led i kiša prošle godine u maju i junu uništili sav duvan.

Radnici

Proizvođači kažu da su ljudi zainteresovani za proizvodnju duvana, ali se teško odlučuju jer je sve manje radne snage na našem tržištu. Čedo Gotovčević kaže da je bijeljinsko preduzeća “Duvan” prije tri godine moralo da prekine sopstvenu proizvodu, jer nije moglo da nađe potrebne radnike koji bi, između ostalog, bili zaduženi za berbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana