Do kraja godine biće isporučena većina mađarske mehanizacije

SRNA
Do kraja godine biće isporučena većina mađarske mehanizacije

GRADIŠKA - Od 641 poljoprivrednika sa područja Republike Srpske i Brčko distrikta, kojima su tokom prvog javnog poziva odobrene subvencije za nabavku mehanizacije mađarske proizvodnje, više od pola je do sada dobilo mehanizaciju, a očekuje se da će većini biti isporučena do kraja godine, izjavila je direktor Fondacije za održivi razvoj "Progresus" Andrea Jaglica.

Jaglica je, u okviru terenskih kontrola korišćenja nabavljene mehanizacije, zajedno sa timom "Progresusa" obišla poljoprivrednika iz Cimirota kod Gradiške Zlatka Cvijića, kome je tokom jeseni isporučena prikolica.

Prema njenim riječima, terenske kontrole biće nastavljene, a tokom u dosadašnjih oko 15 utvrđeno je da se poljoprivrednici pridržavaju svih obaveza koje su definisane ugovorom, a to je da mehanizacija mora biti u funkciji, da se održava i da je ne mogu prodati tri godine nakon nabavke.

Jaglica je podsjetila da se trenutno vrše pregledi podnesenih prijava na drugi javni poziv za nabavku mađarske mehanizacije, te da je Fondacija "Progresus" do sada pregledala oko 1.200 od ukupno 1.579 zahtjeva.

"Oko 400 prijava je došlo do faze stručnog ocjenjivanja, tako da se u prvom kvartalu naredne godine, možda i do kraja februara očekuje da će biti objavljena rang-lista poljoprivrednika kojima su odobrene subvencije Vlade Mađarske", navela je Jaglica.

Na osnovu podnesenih prijava poljoprivrednika i prerađivača za nabavku mehanizacije mađarske proizvodnje u drugom javnom pozivu zatražene su subvencije u iznosu oko 24 miliona evra, dok je u prvom javnom pozivu bespovratni grant Vlade Mađerske iznosio oko 8,9 miliona evra.

Cvijić, koji na svojoj farmi na granici gradiških sela Lužani i Cimiroti ima oko 60 svinja prasilica, prikolicu vrijednu oko 50.000 KM platio je samo oko 15.000 KM, a za drugi javni poziv podnio je zahtjev za nabavku cisterne i malčera ukupne vrijednosti oko 60.000 KM. On je naveo da je prikolicu već koristio tokom jesenje žetve, a planira i dalje da obnavlja mehanizaciju i proširuje farmu, jer ima devetnaestogodišnjeg sina koji je odlučio da ostane na selu i bavi se poljoprivredom.

Na osnovu dogovora koji su postigli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban, Vlada Mađarske dodjeljuje subvencije do 70 odsto vrijednosti nabavljene mehanizacije mađarske proizvodnje, pojedinačno za svakog poljoprivrednika do 25.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana