Do kada možete da promijenite ljekara

Srna
Do kada možete da promijenite ljekara

BANjALUKA - Osiguranici u Republici Srpskoj koji žele da promijene ljekara porodične medicine, pedijatra i ginekologa iz bilo kojeg razloga mogu to da učine od naredne sedmice, pa do kraja oktobra, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

Iz Fonda su naveli da je od ove godine pomjeren i skraćen redovan period za promjenu ili izbor ljekara, (do sada je to bilo od oktobra do kraja decembra), s ciljem efikasnijeg ugovaranja primarne zdravstvene zaštite sa zdravstvenim ustanovama.

-Zahvaljujući ovim izmjenama, Fond će početkom novembra raspolagati podacima o broju osiguranih lica koja su registrovana u timovima porodične medicine, kao i kod pedijatara i ginekologa - naveli su iz ove ustanove.

Iz Fonda su istakli da će to omogućiti i da se proces ugovaranja završi ranije, odnosno da se ugovori za primarnu zdravstvenu zaštitu potpišu ranije nego prethodnih godina.

-Finansijska vrijednost ugovora sa domovima zdravlja i drugim ustanovama primarnog nivoa prvenstveno zavisi od broja registrovanih lica u tim ustanovama - naveli su iz Fonda.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja navode da je i u ovom skraćenom periodu promjena ljekara porodične medicine, pedijatra i ginekologa omogućena na jednostavan način - bez navođenja razloga.

-Potrebno je popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog ljekara i ovjeriti ih u Fondu. Osiguranici kod novog ljekara mogu da ostvaruju zdravstvenu zaštitu od početka naredne godine (izuzev ako novi ljekar radi u istoj ustanovi kao i prethodni, onda nije potrebno čekati početak godine) - pojasnili su u Fondu.

Naveli su da i dalje ostaje mogućnost da osiguranici mogu, i mimo za to predviđenog perioda, da promijene ljekara, ali je tada potrebno navesti opravdan razlog za promjenu, kao što je promjena prebivališta, prestanak rada izabranog ljekara i slično.

Iz ove ustanove su podsjetili da građani mogu da se registruju u javnim i privatnim ustanovama sa kojima Fond Srpske ima potpisane ugovore za određenu djelatnost i izbor ljekara nije uslovljen mjestom prebivališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana