Đurđević: Stradanje Požarnice nikada ne smije biti zaboravljeno

Srna
Foto: RTRS

TUZLA - Stradanje Požarnice i srpskog naroda na prostoru Tuzle nikada ne smije biti zaboravljeno, rekao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević na Ilindanskom saboru koji je danas organizovan kod obnovljenog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u tom mjestu kod Tuzle.

Đurđević je podsjetio da je prije rata u Požarnici bilo 1.000 srpskih domaćinstava, a danas ih je svega oko 60, ali da je Zavičajno udruženje Tuzlaka uspjelo da obnovi hram i da ponovo okupi ljude.

On je naveo da je Hram Vaznesenja Gospodnjeg porušen za vrijeme rata, ali da se danas tu ponovo okupljaju ljudi za Ilindanski sabor koji je bio jedan od najpoznatijih sabora u tuzlanskoj regiji.

"Obnovljeni hram treba da nas podsjeća na to da moramo da čuvamo svoju vjeru, tradiciju i postojanje na ovim prostorima", naveo je Đurđević na "Fejsbuku".

Proslavi je prisustvovao i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije koji je sa Đurđević prelomio slavski kolač. Prethodno je oko hrama prošla litija.

Sabor su organizovali Eparhija zvorničko-tuzlanska i Zavičajno udruženje Tuzlaka.

Hram, čija obnova i dalje traje, miniran je u ratu 1994. godine.

Sveštenik Nikola Čeketić, koji se kao dijete vratio sa porodicom u Požarnicu, rekao je da je hram miniran van ratnih dejstava, freske potpuno uništene i oskrnavljene, objavljeno je na sajtu Eparhije.

Prema njegovim riječima, obnova traje od 2015. godine, a ostalo je da se još uradi živopis.

Sabor je i ove godine organizovan sa željom da se njeguje ljubav prema zavičaju, a da obnovljena crkva bude mjesto okupljanja tuzlanskih Srba.

To je značajan dan za sve one koji su živjeli na tim prostorima prije rata, jer je Ilindanski sabor važio za jedan od najznačajniji događaja za Srbe tuzlanske regije, kažu iz Organizacionog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana