Đokić: Ubistvo 13 srpskih boraca rijetko zapamćen zločin

Srna
Foto: Srna

BRČKO- Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je ubistvo 13 srpskih boraca 1993. godine u Grbavici kod Brčkog rijetko zapamćen oblik ratnog zločina, za koji očekuje da će nadlažne pravosudne institucije pravično kazniti zločince.

Đokić je naveo da je obaveza svih da se na današnji dan okupljaju na mjesnom groblju u Grbavici da bi odali počast onima koji su stradali prije 29 godina.

"Oni su se toga dana sreli sa užasnom smrću jer su živi zarobljeni i mučeni, te ubijeni. To je rijetko zapamćen oblik ratnog zločina koji se dogodio nad našim komšijama, braćom, srodnicima", izjavio je Đokić, koji je prisustvovao parastasu i polaganju vijenaca na centralnom spomen-obilježju.

On je naveo da je današnji dan najtragičniji u istoriji ovog područja, te se dolaskom na ovo mjesto pokazuje da herojski čin i žrtvovanje za slobodu srpskih boraca nikada neće biti zaboravljeni.

"Mi smo u obavezi da zbog njihove žrtve čuvamo mir, stabilnost i da u miru i slozi živimo buduće dane", rekao je Đokić i dodao da pravda za ovaj teški zločin još nije dostignuta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je novinarima da je današnji dan važan za sve Srbe na području distrikta i prilika da se prisjete žrtve boraca koji su postradali samo zato što su Srbi.

On je naveo da je ovo i prilika da se sagleda odnos pravosudnih institucija BiH, da pokažu nepristrasnost, odnosno da li Srbi mogu računati da su ravnopravni u BiH i da grade zajednički BiH na osnovama kako je to Dejtonski sporazum predvidio.

Milić je istakao da su pravosudne institucije BiH za sada pale na tom zadatku.

"Ovo je poruka za nas koju na određen način učestvujemo u kreiranju političkih procesa na prostoru Republike Srpske, Brčko distrikta i BiH da moramo biti složni i da zajednički gradimo bolju budućnost", rekao je Milić.

U Boderištu kod Brčkog na današnji dan 1993. godine zarobljeno je 13 srpskih boraca iz Grbavice. Bez obzira na dogovorenu razmjenu, Srbi iz Grbavice su masakrirani i ubijeni.

Stravičan masakr nad pripadnicima Vojske Republike Srpske iz ovog kraja počinili su pripadnici takozvane Armije BiH.

Iz naselja Grbavica u posljednjem ratu poginulo je najviše Srba u prijeratnoj opštini Brčko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana