Đokić: Srpska spremna na saradnju u više oblasti privrede

Srna
Đokić: Srpska spremna na saradnju u više oblasti privrede

ISTOČNO SARAJEVO- Republika Srpska je spremna na saradnju sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, saobraćaja, turizma, trgovine, kao i industrije, rekao je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je predvodio delegaciju Vlade Srpske na sastanku sa predstavnicima Azerbejdžana u Istočnom Sarajevu.

"Mi ćemo nakon ovog sastanka sačiniti dokument u kome ćemo definisati moguće projekte saradnje i uputiti /ministru ekonomije Mikailu/ Džabarovu i njegovom timu na dalju analizu, a oni će se poslije toga izjasniti o njima", rekao je Đokić novinarima nakon sastanka.

On je istakao da vjeruje da će poslije ove posjete saradnja koju će imati Republika Srpska sa Azerbejdžanom biti nastavljena i da će ona imati svoj uzlazni put kao što je započela prije nekoliko godina kada se predsjednik Republike Srpske sastao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

"To je dobar primjer mogućnosti razvoja svestrane saradnje koju bi imala BiH u cjelini, a i Republika Srpska sa ovom izuzetno važnom zemljom", naglasio je Đokić, te zahvalio Džabarovu na posjeti Republici Srpskoj i izrazio nadu da će takvih prilika biti i u budućnosti.

Džabarov je rekao da vjeruje da će biti nastavljeni razgovori o konkretnim projektima koji bi mogli biti realizovani u narednom periodu između nadležnih ministarstava, agencija i organizacija unutar resornih ministarstava sa obje strane.

"Oni se najviše odnose na oblast energetike, gasa, izgradnje putne i ostale infrastrukture koja je preduslov za realizaciju nekih daljih projekata", rekao je Džabarov.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović naveo je da postoji nekoliko područja buduće saradnje, prije svega kada je riječ o energetici, izgradnji hidrocentrala, solarnih energana i vjetroparkova.

On je rekao da je aktuelno i veoma bitno pitanje izgradnje gasovoda, a riječ je o trasi koja treba da ide od Šepka prema Trebinju i drugog dijela koji treba da ide prema Banjaluci.

Mitrović je napomenuo da je kandidovao nekoliko pitanja koja se mogu zajednički rješavati, prvenstveno poljoprivredne proizvodnje, ali i onih grana sa kojima raspolaže Republika Srpska.

"To su resursi poljoprivrede, šuma, vode, energetike, kao i prehrambene industrije. Vrlo važna je proizvodnja mesa. Jedna od aktuelnijih tema za koju se nadam da će biti prva na dnevnom redu je infrastruktura, odnosno izgradnja auto-puteva i brzih puteva", naveo je Mitrović i dodao da je razgovarano i o pitanjima projektovanja i finansiranja izgradnje.

U delegaciji Vlade Srpske na sastanku je bio i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, a sastanku je prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, te savjetnik predsjednika Srpske Ana Trišić-Babić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana