Đokić: Sačuvati "Vidovdansku trku"

Srna
Đokić: Sačuvati "Vidovdansku trku"

BRČKO - "Vidovdanska trka" u Brčkom, koja ima međunarodni rejting i najveći je atletski događaj u BiH, ima karakter i identitet i takvu je treba sačuvati, onakvom kakva je i počela, pružiti joj kontinuiranu podršku, istakao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

On je naglasio da bi doprinos tome trebalo da pruži brčanska vlast, ali da treba da ostane i podrška Republike Srpske koja je bila od presudnog značaja sve ove godine.

"Vidovdanska trka je značajna za Brčko kao društveni događaj, a važna je i za svijet sporta jer promoviše zdrav život, mladost, podstiče na sportske aktivnosti. Kroz ovu trku mogu se izdvojiti talenti i provjeriti mogućnosti pojedinaca", rekao je sinoć u Brčkom Đokić, koji je i član Počasnog odbora "Vidovdanske trke".

Podsjetivši da se trči četvrt vijeka povodom Vidovdana u Brčkom, Đokić je naveo da je ova manifestacija, nažalost, zapala u krizu prethodne dvije godine zbog virusa korona, ali i zbog pasivnosti Brčkog da prepozna njen značaj. "Ona je dobila visok međunarodni rejting i treba je sačuvati.

Tome je vjerovatno pogodovao i sam status Brčkog kao zanimljive oblasti, ali prije svega veoma izuzetan entuzijastičan rad gospodina Borislava Đurđevića kao direktora i organizatora, ali i mnogih ljudi koji su uz ovu trku povezani svih ovih 25 godina", rekao je Đokić. Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić rekao je da je 25.

"Vidovdanska trka", koja je sinoć održana u Brčkom, uspješno organizovana, te da je velika čast biti dio ove sportske manifestacije. "Potrebno je bilo puno snage i napora da ovu trku vratimo na staro.

Sve se, čini mi se, u proteklim godinama bilo urotilo protiv, za organizaciju ove trke, od korone do nekakvih zakona i nesnalaženja u njihovoj primjeni, ali najvažnije je da se ova tradicija nastavlja", istakao je Milić.

On je naveo da je ovogodišnja trka jedna od bolje organizovanih i izrazio uvjerenje da će iduće godine biti još uspješnija. "Vidovdanska trka", u kojoj učestvuju najbolji svjetski atletičari, prvi put je održana 1996. godine.

Osim zvanične trke na 10 kilometara, "Vidovdanska trka" je u cijelom svijetu poznata i po svom programu za djecu u kojem učestvuje nekoliko hiljada djece svake godine.

Trka tradicionalno počinje puzanjem beba na 10 metara, zatim najmasovnijim trkama "Bubamara", odnosno djece uzrasta od dvije do četiri godine, trkama "Cicibana" i "Pionira" i to na distancama prilagođenim uzrastu. Od 2002. godine "Vidovdanska trka" se nalazi u svim evropskim i svjetskim atletskim kalendarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana