Đokić sa predstavnicima Svjetske banke: Podrška u sprovođenju energetske tranzicije

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- BiH se nalazi među pet prioritetnih država kojima će biti omogućen program podrške Svjetske banke u provođenju energetske tranzicije, istaknuto je danas na sastanku ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića i predstavnika ove finansijske institucije iz Vašingtona.

Đokić je na sastanku u Banjaluci istakao da je vlast Srpske potpuno svjesna procesa dekarbonizacije energetskog sektora u svijetu, te da je u tom smislu opredijeljena da prati te trendove i da bude partner Svjetske banke u realizaciji ovog projekta.

On je naglasio da je veoma bitno da se prilikom izrade programa podrške zemljama o smanjenju upotrebe uglja u proizvodnji električne energije vodi računa o specifičnostima i nivou razvoja svake zemlje pojedinačno, jer jedino tako ovi programi mogu dati željeni i dugoročan efekat.

Ovaj projekat obuhvata analizu i studiju uticaja postepenog smanjenja korištenja uglja, čiji bi rezultati bili pažljivo sagledani i uzeti u obzir prilikom donošenja daljih odluka.

Đokić je napomenuo da su u Srpskoj realizovane brojne aktivnosti koje su doprinijele promjeni energetskog miksa u korist obnovljivih izvora energije, a ukazao je i na postojanje velikog interesa potencijalnih investitora za razne projekte u toj oblasti.

"To je nešto što ne smijemo propustiti. Bitno je da se maksimalno posvetimo tom pitanju i fokusiramo na dugoročno održive i isplative projekte kako bismo što bezbolnije prošli kroz proces energetske tranzicije, koji je neminovan", rekao je Đokić.

Dogovoreno je da predstavnici Svjetske banke u saradnji sa Ministarstvom u narednom periodu rade na prikupljanju detaljnijih podataka koji će poslužiti kao osnova za izradu koncepta projekta podrške pravednoj energetskoj tranziciji i definisanja svih njegovih faza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana