Đokić: Razvojna šansa istočnog dijela Srpske

Srna
Đokić: Razvojna šansa istočnog dijela Srpske

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je projekat gasifikacije na području istočnog dijela Srpske velika razvojna šansa ove regije i nalazi se u Strategiji razvoja Srpske do 2035. godine.

Đokić je istakao da je Vlada Republike Srpske aktivnostima resornog ministarstva intenzivnije počela da radi na gasifikaciji Srpske od 2019. godine.

Prema njegovim riječima, definisana je strateška planska aktivnost izgradnje magistralnog gasovoda u dužini od 325 kilometara gasne mreže, koji bi povezao područje od Semberije do Novog Grada.

"U okviru toga je planirano da se izgrade dvije gasne elektrane. Trenutno imamo odobrenu aktivnost ruske kompanije žZarubežnjeftž da može na prostoru postojeće Rafinerije nafte u Brodu da izgradi termoelektranu na gas instalisane snage oko 100 megavata. To je, takođe, značajan projekat kojim će se poboljšati i povećati obim proizvedene energije u budućnosti, ali na taj način dobiti i prvi kilovati električne energije iz gasa", istakao je Đokić.

On je dodao da je danas dodatno inovirana inicijativa za projekat gasifikacije istočnog dijela Srpske.

"Proširenjem gasne mreže i na ostale dijelove opština ovog dijela Republike Srpske praktično će nam ostati samo područje stare Hercegovine koje, takođe, treba rješavati u budućnosti. Tako bi bio zatvoren plan potpunog gasnog snabdijevanja Srpske u svim njenim dijelovima", istakao je Đokić.

On je dodao da će, prema procjenama, na globalnom nivou doći do određenih oblika normalizacije u snabdijevanju energentima i njihovom nesmetanom protoku.

"Bez obzira na to, gas predstavlja strateški energent i on će dugo biti u primjeni, iako se sada u ukupnoj energetskoj tranziciji prelazi na obnovljive izvore energije u većem obimu. Gas se ne smatra takvim energentom, ali u velikoj mjeri ima veći kvalitet u pogledu odnosa prema životnoj sredini nego što je to ugalj, kada je u pitanju električna energija ili energija uopšte", rekao je Đokić.

On je poručio da resorno ministarstvo daje punu podršku ovom projektu.

"Drago mi je da smo kadrovskim promjenama koje su se desile u ovom preduzeću /žSarajevo gasž/ praktično dobili novu inicijativu i da su te promjene imale vrlo pozitivan uticaj na ovaj važan strateški posao koji će se realizovati u narednim godinama na području istočnog dijela Republike Srpske", istakao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana