Đokić: Privoliti poslodavce da potpišu kolektivne ugovore

Srna
Đokić: Privoliti poslodavce da potpišu kolektivne ugovore

TESLIĆ- Predsjednik Sindikata saobraćaja i veza Republike Srpske Nebojša Đokić rekao je da sindikalci očekuju da se pristupi potpisivanju kolektivnih ugovora, čime bi svi radnici iz ove djelatnosti došli u ravnopravan položaj sa onim koji su zaposleni u javnim preduzećima.

Đokić je prije današnje sjednice Skupštine Sindikata saobraćaja i veza Republike Srpske koja se održava u Tesliću rekao novinarima da je Sinidkat za potpisivanje kolektivnog ugovora dobio podršku od resornog ministra, te da sada treba privoliti poslodavce da konačno sjednu za pregovarački sto i potpišu ovaj dokument.

On je naveo da je, prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna plata u februaru za djelatnost saobraćaja iznosila svega 975 KM i da se ne treba čuditi zašto su vozači postali deficitarna radna snaga u Republici Srpskoj.

Đokić je ukazao na posebno težak položaj radnika u oblasti prevoza putnika kojima je, kako navodi, plata najčešće u rangu najniže zagarantovane, i u okolnostima da bez potisanog kolektivnog ugovora ne mogu da koriste benefite poput povećanja godišnjeg odmora na osnovu radnog staža, plaćenog odsustva i regresa.

On je naveo da je situacija bolja samo u javnim preduzećima u kojima je potpisan kolektivni ugovor poput "Pošta Srpske" i Aerodroma, dok taj dokument nije potisan u "Željeznicama Republike Srpske".

Predsjednik Sindikata "Pošta Srpske" Slobodanka Kulidža rekla je da je ovo preduzeće jedno od rijetkih koje je po stupanju na snagu novog Zakona o radu odmah i potpisalo kolektivni ugovor. "Poslodavac se pridržava svih prava regulisanih kolektivnim ugovorom, ali naravno kao svaki sindikat i radnik želimo veća prava, da možemo ostvariti i ono što imaju mnogi drugi poslodavci iz privatnog sektora, pa i poštanskih operatera iz našeg okruženj", izjavila je Kulidža.

Ona je najavila nove zahtjeve za povećanje plata, posebno za radnike iz tehnološkog dijela - šalterskim radnicima, poštonošama, vozačima, kao i administrativnim radnicima, a sve usljed odliva radne snage.

Na sjednici Skupštine Sindikata saobraćaja i veza Republike Srpske razmatraće se o položaju radnika zaposlenih u ovim oblastima, nepostojanju granskog kolektivnog ugovora, zahtjevima za povećanje plata i nedostatku radne snage, najavljeno je iz ovog sindikata. Sjednica se održava u hotelu "Kardijal" u Banja Vrućici kod Teslića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana