Đokić: Planirani projekti za iskorištavanje snage vjetra i sunca

Srna
Foto: Arhiva

NEUM- Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Neumu da Srpska radi na projektu izgradnje postrojenja instalisane snage od 600 megavata za iskorištavanje snage vjetra i sunca u narednih pet godina.

"Za tranziciju energetskog sektora treba hrabrost i prelazak sa neobnovljivih na obnovlje izvore energije", rekao je Đokić na konferenciji za novinare uoči današnjeg otvaranja Energetskog samita, koji se održava do petka, 25. marta.

Đokić je govorio o naporima Republike Srpske na sprovođenju energetske reforme, napominjući da je donesen Zakon o električnoj energiji i Zakon o gasu, te Zakon o obnovljivoj energiji, kao i drugim sličnim, bitnim aktivnostima nadležnih institucija i organa.

Prema njegovim riječima, pažnja je posvećena i procesu dekarbonizacije u Rudniku Ljubija i TE Gacko.

"Nastavljamo i odgovornu saradnju sa partnerima u energetskom sektoru, i domaćim i stranim", rekao je Đokić i dodao da bi nacrt zakona o regulatoru proizvodnje i prenosa gasa u BiH trebalo da bude upućen u parlamentarnu proceduru.

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi poručio je da je od ključnog značaja za BiH da obezbijedi svoju energetsku efikasnost.

"Prije tri godine predstavnici vlasti u BiH potpisali su sa međunarodnom zajednicom izjavu da će se pozabaviti ovim pitanjem. Postignut je određeni napredak, ali to nije dovoljno", ocijenio je Marfi.

Prema njegovim riječima, to se, imeđu ostalog, odnosi na neusvajanje zakona o električnoj energiji i gasu na nivou BiH.

On kaže da su BiH potrebne efikasne institucije i odgovorni lideri, pri čemu je potvrdio podršku BiH na njenom reformskom putu, koji mora biti brži.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald zahvalila je USAID-u za organizaciju ovog važnog događaja, posvećenog reformi energetskog sektora u BiH, kao i lokalnim liderima iz ove oblasti.

"Nemoguće je poreći da ljudska djelatnost mijenja klimu, tako da je neophodno uključiti se u rješavanje problema globalnog zagrijavanja zemlje. Ljudi i okolina u BiH sve više su pogođeni klimatskom krizom, što se posebno odnosi na požare", upozorava Mekdonald.

Prema njenim riječima, ušteda energije veoma je važna u tranziciji energetskog sektora u BiH i prelasku na zelene tehnologije.

"UN su i dalje posvećene podršci narodima i vlastima u BiH, posebno na planu zaštite životne sredine, jer vremena za čekanje zaista nema", rekla je ona.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izrazio je zadovoljstvo organizacijom Energetskog samita, i potvrdio podršku EU BiH.

On je upozorio na enorman rast cijene energenata u BiH, posebno nafte i naftnih derivata.

Prema njegovim riječima, bezbjednost energetskog sektora i snabdijevanje energentima, odnosno zelena tranzicija, od velike su važnosti za privredu i građane BiH.

"Više od 60 odsto proizvodnje električne energije u BiH dobija se putem prljavih tehnologija", naveo je Satler.

On smatra da je BiH potreban nacionalni plan u oblasti klime i energetike.

Njemački ambasador u BiH Margret Uber rekla je da se skup u Neumu događa u ključnom vremenu za BiH, s obzirom na izazove energetske reforme i obezbjeđenje normalnog snabdijevanja energentima.

Pri tome, kaže ona, treba voditi mnogo računa o klimatskim promjenama i očuvanju životne sredine.

"Suštinska reorganizacija energetskih postrojenja od ključnog je značaja za BiH", smtara Uberova.

Britanski ambasador u BiH Metju Fild ukazao je na opasnosti koje nosi ukrajinska kriza na dešavanja u globalnom energetskom sektoru.

On se založio da BiH dodatno ulaže u obnovljive i čiste izvore energije, s ciljem zaštite životne sredine.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je istakao da energetska bezbjednost i pouzdano snabdijevanje energentima određuje uslove života i privređivanja u cijelom svijetu.

On je naveo da vlasti u BiH namjeravaju da obezbijede uslove za stabilan energetski sektor i da je zato ovaj skup dobra prilika za traženje najboljih rješenja.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić ukazao je na proces energetske tranzicije i na nastojanja za izmjenu legislative u energetskom sektoru na nivou BiH, što je trenutno u zastoju, a tiče se donošenja zakona o električnoj energiji i gasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana