Đokić: Ovo je primjer kako želimo da radi cijela Srpska (FOTO)

GS
Đokić: Ovo je primjer kako želimo da radi cijela Srpska (FOTO)

BROD - U Rafineriji nafte Brod svečano je danas otvoren servisni centar za ugradnju i servisiranje automobila na komprimovani gas.

Početak rada Centra svečanim presijecanjem vrpce označili su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus, te Milan Zečević, budući načelnik opštine.

"Važno je da smo danas ovdje da predstavimo nešto novo i kvalitetno. Ovo je primjer kako želimo da radi i napreduje cijela Republika Srpska", rekao je Đokić novinarima nakon presijecanja vrpce.

Centar se nalazi na teritoriji Rafinerije nafte Brod, a nakon puštanja u rad pružaće usluge ugradnje opreme na komprimovani prirodni gas u vozila koja sada imaju pogon na benzin, kao i održavanje i servisiranje automobila sa opremom na komprimovani prirodni gas.

Osim toga, pružaće i usluge redovnog održavanja vozila na ostale pogone. U servisu će raditi dva radnika i rukovodilac.

Za prve klijente u ponudi je poseban bonus program koji omogućava uštede prilikom ugradnje opreme u ovom servisu, kao i popust na sam komprimovani prirodni gas.

Cijena ugradnje opreme se kreće od 2200 maraka i zavisi od vrste i kapaciteta opreme, a kapacitet ugradnje opreme je oko 150 komada godišnje.

Točenje komprimovanog prirodnog gasa omogućeno je u krugu Rafinerije nafte Brod, kao i na pumpi Nestro u naselju Budžak u Banjaluci. U planu je izgradnja punionica na komprimovani prirodni gas u Prijedoru, Derventi, Doboju, Sarajevu i Mostaru.

Prednosti komprimovanog prirodnog gasa su mnogobrojne; prije svega, ekološke - smanjenje troškova goriva za 20 odsto, bezbjedonosne - viša tačka paljenja u odnosu na tečni naftni gas te ekološke - smanjenje specifičnih emisija zagađujućih materija, što podrazumijeva tri puta manje emisije od dizela i šest puta manje emisije od benzina.

U izgradnju centra, koja je trajala od juna do oktobra ove godine, je uloženo 400 000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana