Đokić: Opredjeljenje Vlade je da "Elektroprivreda Republike Srpske" bude najveći investitor

G.S.
Đokić: Opredjeljenje Vlade je da "Elektroprivreda Republike Srpske" bude najveći investitor

PRIJEDOR- Druga investiciona konferencija "Invest Srpska 2022" u organizaciji Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske u saradnji sa Vladom Srpske, održava se danas u Prijedoru.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je do sada u energetiku do sada investirano više od tri milijarde KM, te da su doneseni zakoni o električnoj energiji i o obnovljivim izvorima energije koji su, takođe, otvorili prostor za investicije.

"Ono što stvara teškoće su administrativne procedure koje moraju proći investitori, a one su veoma, veoma spore. Investitori na postavljaju pitanja o tome i traže da reagujemo i mi moramo ubrzati procedure i moramo biti drugačiji i biti spremni na bržu reakciju prema svakom zahtjevu investitora", poručio je Đokić.

On je istakao da je opredjeljenje Vlade da "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ bude najveći investitor što će dovesti do energetske nezavisnosti i održivosti, a da je to izvodivo u kombinaciji sa državom odnosno da ERS to ne može sama.

"Cijena struje će se vjerovatno stabilizovati, ali će biti viša nego prije početka krize. Mi sad imao zahtjeve za oko 1.000 megavata investicija u obnovljive izvore i predstoji nam kompleksan posao uređivanja procedura za izbor investitora", dodao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana