Đokić, Nesl: Investitori zainteresovani za izgradnju velikih solarnih i vjetroelektrana

Srna
Đokić, Nesl: Investitori zainteresovani za izgradnju velikih solarnih i vjetroelektrana

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić informisao je danas predstavnike EBRD-a da je interes investitora da ulažu u projekte u Srpskoj izuzetno velika, naročito za izgradnju velikih solarnih elektrana, ali i vjetroelektrana, čak i bez mogućnosti ostvarivanja podsticaja kroz premiju koja bi se ostvarila u postupku aukcije.

Na sastanku Đokića sa direktorom EBRD-a za BiH Manuelom Nesl u Banjaluci naglašeno je da fokus aktivnosti treba staviti na razvoj elektroprenosne mreže i njeno finansiranje kako bi se mogli priključiti svi planirani objekti, a s obzirom na vremenski period za njenu izgradnju, saopšteno je iz resornog ministarstva.


Učesnici su se usaglasili da je neophodno iznaći i način za finansiranje razvoja distributivne mreže na području cijele Republike, imajući u vidu veliki interes kupaca da obezbijede električnu energiju za vlastite potrebe /kupci-proizvođači/.

Razgovarano je i o ostalim projektima u oblasti energetike koje bi EBRD mogao finansirati, a Đokić je rekao da je opredjeljenje Vlade da što je više moguće ubrza realizaciju planiranih projekata u ovoj godini, sa ciljem sve većeg učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

Predstavnici EBRD-a su rekli da veoma poštuju činjenicu da Republika Srpska želi da napravi zaokret u tom smislu i time bude aktivan i ravnopravan učesnik u ukupnoj evropskoj energetskoj politici.

Na sastanku je istaknuto da su projekti na kojima se do sada sarađivalo dali podršku razvoju energetskog sektora Republike Srpske, te je iskazana obostrana spremnost da se sa partnerstvom nastavi i u budućem periodu.

Sastanak je predstavljao nastavak veoma konstruktivnih pregovora koji su i ranije vođeni sa ovom finansijskom institucijom, a tiču se konkretnih modela i mogućnosti realizacije energetskih projekata koji koriste obnovljive izvore energije, provođenje postupka aukcija i drugo, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana