Đokić: Ne smije biti dozvoljena revizija istorije

Srna
Đokić: Ne smije biti dozvoljena revizija istorije

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da srpski narod ne smije da zaboravi svoju istoriju, niti da dozvoli bilo kome da vrši njenu reviziju.

- Najveći dio Drugog svjetskog rata bio obilježen na ovim prostorima popunjavanjem partizanskih jedinica pripadnicima srpskog naroda, ali se taj broj krajem rata povećavao i pripadnicima drugih naroda - rekao je Đokić danas novinarima na Banj Brdu kod Banjaluke gdje je prisustvovao obilježavanju Dana ustanka naroda u BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Đokić je rekao da je 27. juli 1941. godine duboko urezan u istoriju ovog prostora zbog čega se slavi i obilježava kao izuzetno važan događaj kada je narod Krajine, dominantno naseljene Srbima, podigao ustanak i suprotstavio se fašističkoj okupaciji.

On je rekao da je posljednji Odbrambeno-otadžbinski rat srpskog naroda stvorio Republiku Srpsku i da se prema toj tekovini treba odnositi sa najvećim poštovanjem.

Komentarišući izgradnju centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, Đokić je rekao da podržava ideju o izgradnji, ali da u vezi tog pitanja ne bi trebalo da postoji spor, već dogovor.

- Važno je i poželjno da se u vezi ovog pitanja okupimo svi, Grad Banjaluka i predstavnici institucija Republike Srpske. Ne mogu da ulazim sada u to da li je postojeći projekat najidealnije rješenje ili nije, to treba da ocjenjuju stručnjaci - dodao je Đokić.

Đokić je podsjetio da je ideja za izgradnju ovog spomen-obilježja nastala 2006. godine, a da je 2010. godine izrađen projekat na lokaciji Krajiške kuće.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je novinarima da postoji ranija saglasnost svih boračkih udruženja i institucija vlasti Republike Srpske o izgradnji centralnog spomen-obilježja poginulim borcima VRS na lokaciji Krašovog parkinga u Banjaluci.

Stanivuković je rekao da očekuje da će kamen-temeljac za izgradnju ovog spomenika biti položen početkom septembra ove godine, dok će spomenik biti izgrađen do Vidovdana iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana