Đokić: Ne postoji namjera da dođe do povećanja cijene električne energije

Srna
Đokić: Ne postoji namjera da dođe do povećanja cijene električne energije

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da ne postoji namjera da u Srpskoj dođe do povećanja cijene električne energije.


Đokić je rekao da Vlada u ovom trenutku nema nikakvu namjeru da povećava cijenu električne energije, ali je istakao da građani treba da shvate probleme i da su troškovi održavanja proizvodnih pogona iz godine u godinu sve veći.

Kako kaže, situaciju dodatno otežava i ako se desi nestabilna godina kao što je ova, pa se energija mora kupovati na spoljnom tržištu po mnogo većim cijenama.

"Mi tu razliku pokrivamo iz tekućeg poslovanja `Elektroprivrede Republike Srpske`. Tako da je pitanje cijene vrlo diskutabilno, kako u ovom trenutku, tako i u budućnosti. Da li ta cijena može da obezbijedi da proizvodna preduzeća mogu da rade normalno i da izvrše svoje zakonom predviđene obaveze. Tako da je to tema koja nas čeka u narednom periodu", rekao je Đokić za portal "banjaluka.net".

On je naveo da svi moraju da shvate probleme i da se energija ne proizvodi sama od sebe.

Zbog brojnih nestabilnosti na tržištu, Đokić je naveo da je Srpska ušla u realizaciju više projekata, a u ovom trenutku "Elektroprivreda" ima zaključeno koncesionih ugovora za 680 kilovati, od čega je više od 300 u oblasti hidrologije.

"Grade se hidroelektrane `Buk Bijela`, `Dabar` i `Bistrica`, ali i u toku su projekti iz oblasti solarne energije, gdje je zaključeno oko 1.300 ugovora, te projekti vjetroenergije", naveo je Đokić.

Govoreći o arbitražama koje je Republika Srpska izgubila u posljednjih godinu dana, te opasnosti da izgubi još jednu u Vašingtonu, Đokić kaže da nema razloga za brigu.

"Ta arbitraža miruje i bilo bi logično da bude okončana jer je već stvorena obaveza arbitražom po istom osnovu i sve se obaveze izvršavaju. Tu ne vidim strah da možemo doći u problem", kaže Đokić.

O arbitraži za Hidroelektranu na Vrbasu kaže da se tu vodi postupak u pogledu odnosa prema toj arbitražnoj odluci koji imaju institucije BiH.

Đokić je naveo da to još nije završeno jer pitanje koje se postavlja je kredibilnost onih prema kojima se treba izvršiti ta odluka, navodeći da je jedan od dvojice tužilaca iz Slovenije i da je protiv jednog proglašen stečaj.

"To su ljudi koji dolaze iz firme koja je u postupku, dok su ovdje nešto željeli da urade, investirali 200.000 KM i to je revizorska kuća potvrdila. Sad je taj međunarodni arbitražni sud presudio u njihovu korist. U toj arbitraži nisu korišteni svi naši argumenti protiv tog tužioca da on nije bio kredibilan da vodi tako veliki projekat", rekao je Đokić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana