Đokić, Košarac: Srpska odgovorna u sprovođenju energetske politike EU

Srna
Foto: srna

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakli su da je Srpske u legislativnom pogledu ispunila sve preporuke Evropske energetske zajednice, te pokazala i dokazala opredijeljenost da bude odgovoran partner u sprovođenju energetske politike EU.

"Srpska je do sada ostvarila veliki i znatan napredak u pogledu ispunjavanja evropskih normi i nastaviće aktivno učešće u ukupnoj evropskoj energetskoj politici, najviše kroz realizaciju projekata u oblasti obnovljivih izvora energije", ocijenili su Đokić i Košarac na sastanku u Banjaluci.

Oni očekuju da će i Federacija BiH intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije preuzetih međunarodnih obaveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Đokić i Košarac su na sastanku razmijenili mišljenje o stanju u oblasti energetike Srpske, projektima koji se realizuju, kao i projekcijama za budući period, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Oni su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom ministarstava, te iskazali spremnost da je nastave i još više unaprijede. Košarac je rekao da je ispunjavanje preporuka Evropske energetske zajednica prepoznato i kvalifikovano kao vrlo uspješna aktivnost nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Košarac i Đokić razmijenili su mišljenja o nedavno održanom Samitu energetike u Trebinju, te konstatovali da je ovaj regionalni naučni skup polučio dobre rezultate i preporuke značajne za razvoj energetskog sektora u Republici Srpskoj i FBiH.

Sagovornici su pozdravili intenziviranje investicija u obnovljive izvore energije i opredijeljenost ka primjeni evropskih standarda u oblasti energetike, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Istaknuto je da su nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH privržene implementaciji preuzetih međunarodnih obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, te Sofijske deklaracije za zapadni Balkan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana