Djevojčice i dječaci s intelektualnim teškoćama korak bliže svome cilju

Milijana Latinović
Djevojčice i dječaci s intelektualnim teškoćama korak bliže svome cilju

BANjALUKA - Djevojčice i dječaci s intelektualnim teškoćama širom Republike Srpske sve su bliže ostvarenju sna da sa vršnjacima stižu na tretmane, radionice ili izlete, jer iduće sedmice u njihova udruženja stiže prvih pet vozila za koje je novac sakupljen u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Rekla je to za “Glas Srpske” predsjednica Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS (MeNeRaLi) Tatjana Spasojević, dodavši da je riječ o “kedi” vozilima, pet plus jedan, te da će u nedjelju na Upravnom odboru biti precizirano koja udruženja prva dobijaju vozila.

- Napokon će biti dostupne sve usluge korisnicima u opštinama kojima ta vozila budu dodijeljena. Udruženja će moći mnogo bolje da se organizuju u skladu sa potrebama korisnika, bilo da je riječ o odlasku na tretmane, dnevno zbrinjavanje ili neke druge aktivnosti - kazala je Spasojevićeva.

Ovo je tek početak, jer u narednom periodu, dodaje, predstoji nabavka kombi vozila.

- Prikupljamo ponude, međutim, od pojave virusa korona, do sukoba u Ukrajini, situacija u automobilskoj industriji je veoma teška i nemoguće je doći do takvih vozila. U zemljama bivše Jugoslavije, Italiji ili Mađarskoj ne može se naći na stanju jedan kombi sa osam plus jedan sjedišta. Vjerujem da ćemo uspjeti da obezbijedimo i kombije, ali će se sigurno čekati neko vrijeme - rekla je Spasojevićeva.

U humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, 12. po redu, koja je održana u decembru prošle godine, sakupljeno je nešto više od 690.000 maraka za kupovinu vozila za potrebe udruženja koja okupljaju djecu sa intelektualnim teškoćama.

Prva humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” održana je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti, a potom za mališane sa poteškoćama u razvoju, djecu oboljelu od dijabetesa melitusa tipa jedan i djecu sa autizmom. Zahvaljujući novcu sakupljenom u ovoj akciji izgrađena je Roditeljska kuća u Banjaluci, obezbijeđena pomoć za djecu sa rijetkim genetskim oboljenjima, osnovan Centar za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”, te osnovan Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu. Humana srca kucala su i za djecu sa poteškoćama pokreta, za osnivanje dnevnih centara u Trebinju i Banjaluci, te osnivanje prve Banke humanog mlijeka.

Ideja

Ideja za kupovinu vozila potekla je od saveza MeNeRaLi kako bi se korisnicima udruženja olakšao pristup korišćenju usluga poput dnevnog zbrinjavanja, školovanja, radno-okupacionih radionica, sportskih i kulturnih aktivnosti. Osim toga, cilj je i da se djeci s intelektualnim teškoćama omogući veća uključenost u društveni život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana