Djevojčica preminula zbog teških komplikacija nakon rutinske operacije

GS
Djevojčica preminula zbog teških komplikacija nakon rutinske operacije

KAKANj - Dvoipogodišnja djevojčica Džena Gadžun iz Kaknja, koja je zadobila teške komplikacije nakon operacije u privatnoj klinici u Sarajevu, preminula je rano jutros, prenose mediji u FBiH.

Djevojčica je bila u teškom zdravstvenom stanju nakon rutinske operacije u privatnoj klinici „Bejtović“.

Otac malene Džene, Muris Gadžun, je jutros informisao prijatelje o tragediji koja se dogodila.

-Naša draga i nikad zaboravljena Džena je otišla na bolji svijet. Da ti dragi Alah podari lijepi dženet - napisao je Muris na „Fejsbuku“.

Djevojčici je ugrađena plastika u oko, koju tijelo nije primilo, a nakon zahvata u privatnoj klinici, s ciljem uklanjanja plastike kojeg je izvela Nina Jovanović, koja, kako je kasnije utvrđeno, nije imala licencu ljekarske komore Kantona Sarajevo, nije se probudila iz kome.

Anesteziolog na operativnom zahvatu je bio Suad Rožajac, kojeg su roditelji nakon događaja pitali šta se dešava i šta je dao djevojčici, a on im je odgovorio da ne zna šta se dešava.

-Pitali smo ga šta se dešava i šta joj je dao, rekao je da ne zna šta se dešava, da joj je stalo srce, da su je dva puta vraćali u život.. - kazala je ranije majka djevojčice.

Roditelji su kazali da je dijete nakon operacije prevezeno u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje je dobila svu potrebnu medicinsku njegu, ali da su njeni moždani živci "sagorjeli" te da je živjela na aparatima koji su je održavali na životu.

Iz jedine laboratorije ovlaštene za verifikaciju medicinskih aparata „Verlab“ saopštili su da uređaji iz pomenute ordinacije nisu bili na njihovom spisku, a iz ljekarske komore Kantona Sarajevo navedeno je da ljekarka koja je operisala Dženu nije imala njihovu licencu.

Kantonalna inspekcija je u međuvremenu izvršila nadzor u zdravstvenoj ustanovi, a kantonalni ministar zdravlja Haris Vranić je najavio kontrolu svih privatnih zdravstvenih ustanova.

Roditelji su angažovali i advokata koji će utvrditi da li je bilo propusta te ko je kriv za sve ono što se dogodilo djevojčici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana