Đajić: Svi znaju od čega je vakcina, a ne znaju šta svakodnevno jedu

GS
Đajić: Svi znaju od čega je vakcina, a ne znaju šta svakodnevno jedu

BANjALUKA - Iza nas je dvije godine dobrog rada Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, istakao je generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

- Dvije godine zdravstvo, pa tako i Republika Srpska bori se sa virusom korona. To je borba sa strahom, smrtima, tragedijama porodica, i sve smo to prošli - rekao je Đajić.

Đajić je još jednom pozvao stanovništvo da se vakciniše.

- Apelujem da se stanovništvo vakciniše. Imamo dovoljan broj vakcina, one propadaju, a stanovništvo umire od virusa korona. Boli me kao zdravstvenog radnika to što svi „znaju“ od čega je vakcina, a ne znaju šta svakodnevno jedu. Bez vakcine neće stati ova pošast - poručio je Đajić.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske još jednom se dotakao i kiseonika koji koristi UKC.

- Ogorčeni smo na sve one koji su puštali priču o tome da li je kiseonik medicinski ili ne. Zbog naših stanovnika nećemo odustati da ova institucija bude najbolja u regionu - zaključio je Đajić.

Glavni tehničar Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske Ranko Palačković ističe da je sistem uspio da odgovori zadatku.

- Bez dobre organizacije teško je postići dobre rezultate. Ima li smo svu opremu, zaštitna odjela, testove, sve ono što je neophodno da bi funkcionisali na visokom nivou - naglasio je Palačković.

Palačković se dotakao i brojeva u pandemiji.

- Mi smo na početku, kada je otvoren UKC 2018. godine imali 4.500 pacijenata, a u kovidu u prosjeku imamo 7.000. Samo u januaru smo imali 8.200 pacijenata. Jesmo umorni, ali vjerujem da smo blizu konačne pobjede. Moram da kažem da mi je protekli mjesec bio najteži u životu, jer omrikon je pokosio mnoge. Naši pacijenti su imali sve ono što bi imali u bilo kojem zdravstvenom centru u svijetu - poručio je Palačković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana