Đajić: UKC sposoban i za veoma teške operacije srca

Srna
Đajić: UKC sposoban i za veoma teške operacije srca

BANjALUKA - Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske, pored hladnih operacija, uspješno radi i otvorene veoma teške povrede srca, što dokazuje spasen život pacijenta sa napuknućem desne srčane pretkomore, izjavio je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Đajić je rekao da su zahvaljujući odgovornom rukovođenju nabavili najsavremenije medicinske aparate, omogućili stručne edukacije medicinskog kadra, izgradili moderne operacione sale i da je sve to uticalo da bude spasen još jedan ljudski život.

On je izrazio zadovoljstvo što može da kaže da je ostvario ono što je planirao, a da je u svemu imao i podršku rukovodstva Republike Srpske i kolega iz Srbije.

Načelnik Kardiohirugije UKC-a Srpske Nikola Šobot pojasnio je da je riječ o pacijentu sa povredom srca, gdje je došlo do kidanja desne pretkomore.

- Ovakvi slučajevi se ne dešavaju često i veoma su zahtjevni. Upravo ovakvi pacijenti su najbolji rezultat našeg rada. Uz zavidan stepen organizacije i komunikacije sa drugim klinikama ostvarili smo naše rezultate, a to su spaseni ljudski životi - rekao je Šobot.

On je napomenuo da sve to ne bi bilo moguće bez podrške Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

- Do sada imamo 300 uspješno operisanih pacijenata. Vrhunski kadar i vrhunska oprema doprinose ovakvim rezultatima, te je ovo samo još jedan dodatni motiv da nastavimo dalje da razvijamo Kardiohirurgiju UKC-a Republike Srpske - kaže Šobot.

Načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju Marko Kantar rekao je da je ovaj slučaj najbolji pokazatelj kako se dobrim timskim radom ostvaruju uspješni rezultati.

- Rezultat je pacijent dobrog opšteg stanja, a sve to zahvaljujući brzim i efikasnim odlukama, kao i reakciji cijelog tima ljekara sa nekoliko klinika - rekao je Kantar.

Doktor Miodrag Perić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje kaže da se povreda ove vrste rijetko dešava, te je istakao značaj ove klinike za cijelu Republiku Srpsku.

- Za 41 godinu, koliko radim u Institutu, bio je jedan slučaj povrede srca, koja je uspješno sanirana. Ono što je bitno u ovom slučaju je da su kolege na vrijeme i tačno prepoznale o čemu se radi, te korektno i izvanredno hirurški tome prišli i omogućili da se efikasno zbrine - rekao je Perić i istakao značaj Kardiohirurgije UKC-a za Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana