Đajić: Očekujemo skoro puštanje u rad kardiohirurgije

Srna
Đajić: Očekujemo skoro puštanje u rad kardiohirurgije

BANjALUKA - Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da će projekat Kardiohirurgije označiti novu eru modernizacije i poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

Đajić je u intervjuu Srni naveo da je završen projekat Kardiohirurgije, koja je u vlasništvu UKC-a, i očekuje se da će uskoro biti i puštena u rad.

“Odjeljenje se sastoji od četiri operacione sale /grudna, vaskularna i dvije kardiohirurške sale/, te svih potrebnih pratećih ambulanti i prostora za pripremu i oporavak pacijenata. Intenzivna njega broji šest kreveta, a Odjeljenje 13 kreveta”, rekao je Đajić.

Prema njegovim riječima, pacijenti iz Srpske neće više morati da odlaze u inostranstvo gdje su dugačke liste čekanja kako bi bili podvrgnuti složenim operativnim zahvatima iz ove oblasti, nego će to moći obaviti ovdje.

“Samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i troškovi porodica pacijenata”, naveo je Đajić.

Paprikovac - moderno “medicinsko brdo”

On je istakao da će lokacija Paprikovac postati moderno “medicinsko brdo”, gdje će pacijenti na jednom mestu imati svu potrebnu zdravstvenu zaštitu.

“Gradimo i objekat za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti koji će biti najmodernije opremljen. U sastavu tog objekta biće i 50 kreveta za palijativnu njegu onih pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti, što je najhumanija odluka nas i Vlade Srpske”, naglasio je Đajić.

On je naveo da se gradi nova Klinika za psihijatriju, te da je u narednom periodu planirana izgradnja i rekonstrukcija Tehničko-ekonomskog bloka.

“Planiramo da rekonstruišemo zgradu Materniteta u kojoj se nalaze Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Pedijatrija i Dječija hirurgija, a naravno rekonstruisaće se i zgrada Klinike za infektivne bolesti. U okviru ovog kompleksa planirana je izgradnja Medicinskog fakulteta i Medicinske škole”, istakao je Đajić.

On dodaje da je u toku i gradnja saobraćajnog kompleksa sa 2.300 parking- mjesta, uključujući 184 parking-mjesta za lica sa invaliditetom.

Saradnja sa eminentnim stručnjacima i edukacija domaćeg kadra u inostranstvu

Đajić kaže da je u posljednjih pet godina u UKC Republike Srpske zaposleno 1.165 medicinskih radnika, od čega 323 ljekara i 842 medicinske sestre i tehničara, te da je prije nekoliko dana dodijeljeno rekordnih 78 specijalizacija, što niko do sada nije uradio.

On je istakao da su u odnosu na 2017. godinu čak za 2,7 puta povećana izdvajanja za usavršavanje kadra.

Đajić je naveo da je uspostavljena kontinuirana saradnju sa stručnjacima širom svijeta, te zaposleni UKC-a imaju priliku da edukacije idu u svjetske referentne zdravstvene centre kao što je “AKH” Beč i Klinički centar Ljubljana, Onkocentar u Sankt Peterburgu.

“Takođe, eminentni stručnjaci poput Diega Gonzaleza, dr Vladimira Kojovića, ruskih vrhunskih hirurga dolaze kod nas da edukuju naše ljekare”, rekao je Đajić i dodao da je od 2019. godine do danas UKC uveo 142 nove usluge.


Period pandemije - najteži i najzahtjevniji

Generalni direktor UKC-a smatra da je period pandemije virusa korona bio najteži i najzahtjevniji period u profesionalnom smislu.

Naveo je podatak da je za dvije godine u UKC-u bolnički liječeno više od 12.000 kovid pacijenata, a da je samo u prošloj godini bilo više od 1.500 pacijenata na respiratornoj podršci.

Đajić je podsjetio da je prije pet godina, kada je preuzeo dužnost generalnog direktora UKC-a, zatekao veoma loše finansijsko stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi i da je prioritet bio da finansijski stabilizuje ustanovu.

On je naveo da UKC, zahvaljujući podršci Vlade Srpske, u posljednje tri godine posluje pozitivno.

“Do 2017. godine gubitak u poslovanju prelazio je 20 miliona KM. Nakon pet godina neplaćanja, od marta 2017. godine redovno se isplaćuju plate sa doprinosima radnicima, a u maju 2018. godine donesena je odluka i o isplati mjesečne naknade za prevoz, bez obzira na mjesto prebivališta”, podsjetio je Đajić.

On je naveo da je domaćinskim pristupom prema ustanovi unaprijeđeno poslovanje i povećani prihodi od pruženih usluga za 65 do 67 odsto, dok je bruto plata povećana za 17 odsto u odnosu na 2017. godinu.

“Sva dugovanja koja UKC ima su iz prethodnog perioda, odnosno prije nego što sam došao na mjesto generalnog direktora. Svi pomenuti podaci pokazuju koliko je truda i rada uloženo da bi se postigli ovakvi rezultati, posebno kada uzmete u obzir koliko smo imali nepovoljnu polaznu tačku”, dodao je Đajić.

Đajić se osvrnuo i na takozvanu aferu “kiseonik” za koju je rekao da je već svima jasno da je riječ o političkoj manipulaciji kako bi se destabilizovala najveća zdravstvena ustanova i kako bi se minimiziralo sve što je urađeno do sada.

“Meni najporaznije jeste saznanje da je neko u stanju da se igra i manipuliše sa strahom naših građana zarad političkih ambicija. Kao što smo svjesni naših postignuća i uspjeha, tako smo i svjesni gdje treba da popravimo trenutno stanje. Pristupati ozbiljnim stvarima senzacionalistički je krajnje nedopustivo i nepristojno”, smatra Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana