Đaci iz tri opštine u Srpskoj u poslaničkim klupama Skupštine Srbije

Srna
Đaci iz tri opštine u Srpskoj u poslaničkim klupama Skupštine Srbije

BEOGRAD - Đaci iz Republike Srpske, njih 130 iz opština Laktaši, Srebrenica i Bratunac, posjetili su danas zajedno sa nastavnicima Skupštinu Srbije u okviru petodnevnog boravka u Srbiji, koji je organizovala Uprava Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Zaposleni u stručnom službama parlamenta upoznali su osnovce iz Srpske sa istorijatom Skupštine Srbije i zgrade u kojoj je njeno sadašnje sjedište, kao i sa funkcijama parlamenta i radom narodnih poslanika.

Đaci su za to vrijeme sjedili u poslaničkim klupama, a nakon predavanja su imali priliku da se fotografišu za govornicom sa koje se poslanicima obraćaju najviši zvaničnici Srbije i posebni gosti Skupštine.

Nakon posjete, đaci su rekli da je to za njih bilo neponovljivo iskustvo koje će dugo pamtiti, kao i dosadašnji dio posjete matici, gdje su vidjeli brojne znamenitosti.

Dario Kovačević (15) iz Laktaša, koji je završio osnovnu i upisao srednju medicinsku školu, naveo je da je prvi put bio u parlamentu Srbije i da je tokom boravka u Skupštini imao prelijep osjećaj.

-Veoma je važno da se organizuju ovakve posjete đaka iz Republike Srpske u Srbiji, jer smo mi jedan narod koji treba da se spoji. Mi treba da budemo zajedno zato što smo braća i sestre - rekao je Dario.

Pavle Avramović (12) iz Bratunca istakao je da je osjećaj koji je imao dok je sjedio u poslaničkoj klupi jedinstven, jer je do sada imao priliku da salu u kojoj je danas sjedio gleda samo na televiziji.

-Ovo je nestvarno, iako ja baš i nisam zainteresovan da se bavim politikom pošto sam sportista i to mnogo više volim - rekao je Pavle.

Posjetom parlamentu oduševljene su i Anđela Vukomanović i Marija Crnadak, učenice Osnovne škole “Mladen Stojanović” iz Kriškovaca kod Laktaša.

Anđeli je, kako kaže, bilo jako zanimljivo da sjedi na mjestu gdje sjede ljudi koji odlučuju o pravilima na osnovu kojih će se voditi država, dok su se Mariji tokom posjete Srbiji najviše dopali manastiri koje su obišli.

Osnovci iz Srpske u Srbiju su stigli u četvrtak, 25. jula, a petodnevnu posjetu matici završiće sutra.

Do sada su obišli fruškogorske manastire, Nacionalni park Fruška gora, kao i Hram Svetog Save, Muzej Nikole Tesle i zoološki vrt u Beogradu.

Danas i sutra, kako je predviđeno, treba da posjete Avalski toranj, Spomenik Neznanom junaku i stadione “Partizana” i “Crvene zvezde”, gdje će im biti uručeni pokloni.

Posjeta đaka iz Srpske Srbiji dio je programa povezivanja matice sa Srbima u regionu i dijaspori, kojim je obuhvaćeno 800 osnovaca iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Mađarske.

Djeca iz ovih zemalja, među kojima su i oni koji pohađaju dopunske škole srpskog jezika, u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu posjećuju Srbiju i upoznaju se sa njenom tradicijom, istorijom i kulturom s ciljem njegovanja srpskog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana