Direktori upoznati o novinama u novoj školskoj godini

Srna
Direktori upoznati o novinama u novoj školskoj godini

ISTOČNO SARAJEVO - Republički pedagoški zavod danas će u Istočnom Sarajevu na Grupnom savjetodavno-instruktivnom radu direktore osnovnih škola i srednjih škola regija Semberija, Birač, Sarajevsko-romanijska i Hercegovina, upoznati o svim novinama u vaspitno-obrazovnom procesu u novoj školskoj godini.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađana Tanasić rekla je novinarima pred početak savjetovanja da je riječ o izmjenama nastavnog plana i programa, odnosno procesu evaluacije nastavnih planova i programa koji su reformisani.

“Očekujemo uključenost vaspitno-obrazovnih radnika, učenika kroz anketiranje da nam daju svoja mišljenja šta je to što treba da popravimo da nastavne planove učinimo kvalitetnijim”, istakla je ona.

Tanasićeva je navela da je novina i u tome što se fakultativni program Humanost i bezbjednost od ove godine izučava u svim osnovnim i srednjim školama.

Ona je pojasnila da će ga u osnovnim školama izučavati učenici od sedmog do devetog razrea, a u srednjim školama od prvog do četvrtog.

Prema njenim riječima, cilj današnjeg savjetovanja je kontinuitet rada sa direktorima, njihovom usavršavanju, a akcenat je na vaspitnoj ulozi škole i praćenju kontinuiranog razvoja nastavnika, direktora i stručne službe škole.

Tanasićeva je naglasila da su danas na savjetovanju i predstavnici Inspektorata Republike Srpske, i to prosvjetne inspekcije, koji će odgovarati na pitanja direktora osnovnih i srednjih škola.

Ona je naglaslila da su ovakva savjetovanja organizovali i u Banjaluci za regiju Banjaluka, Doboj i Prijedor.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Foče i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske regije Jelena Čančar istakla je da su ovo uobičajena savjetovanja kako bi saznali sve aktuelnosti u vezi sa organizacijom nove školske godine.

Čančareva je istakla da je najveći problem škola u Sarajevsko-romanijskoj regiji, osim u Istočnom Sarajevu, smanjenje broja učenika.

Ona je naglasila da je jedan od problema i razuđenost regije, pa se mora riješiti i problem radnika koji moraju da rade u više škola, koje su udaljene, da bi imali punu normu.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Željka Topalić istakla je da im ova savjetovanja mnogo znače radi kontinuiranog stručnog usavršavanja nastavnika, što je veoma

bitno u vremenu modernih tehnologija i novih generacija učenika.

Ona je naglasila da se njihova škola susreće sa nedostatkom prostora jer su najbrojnija škola u Sarajevko-romanijskoj regiji i ove godine će imati 1.250 učenika.

Republički pedagoški zavod u skladu sa svojim Godišnjim programom rada organizuje Grupni savjetodavno-instruktivni rad u želji da javnost Republike Srpske bude informisana o svim aktivnostima koje su usmjerene na unapređenje vaspitno-obrazovnog rada i o temama i novinama koje očekuju školarce u školskoj 2024/2025. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana