Direktor Zavoda distrofičara podnio ostavku, Vlada prihvatila

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske prihvatila je ostavku vršioca dužnosti direktora Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka Željka Ubiparipa.

Vlada je zadužila Ministarstvo rada i boračko-ivalidske zaštite da, zajedno sa Nadzornim odborom Centra, imenuje novog vršioca dužnosti Centra, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Na sjednici Vlade donesena je odluka o usvajanju Programa unapređenja vodnih usluga u Republici Srpskoj.

Vlada je pristupila reformi sektora vodnih usluga, u saradnji sa Alijansom za vode koju čine međunarodne organizacije kao što su UNDP, SECO, Švajcarska ambasada, Švedska SIDA, češka Ambasada, Češka razvojna agencija i Svjetska banka.

U oblastima vodosnabdijevanja, sanitaciji naselja i prečišćavanja otpadnih voda u narednom periodu se očekuju znatna ulaganja, a reformom sektora se stvara mnogo povoljnije okruženje, bolji uslovi i kvalitetniji administrativni okvir za provođenje navedenih investicija.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da provodi reformu u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, Savezom opština i gradova i Udruženjem vodovoda.

Vlada se upoznala o Informaciji o izradi Priloga institucija u BiH za godišnji izvještaj o BiH u procesu evropskih integracija za period 15. jun 2021. do 17. marta 2022. godine.

Upoznata je i o nacrtu Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH u procesu evropskih integracija za period od 15. juna 2021. do 17. marta 2022. godine.

U saopštenju se dodaje da se zadužuje Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske da o ovom zaključku informiše Direkciju za evropske integracije Savjeta ministara.

Godišnji izvještaji Evropske komisije o zemljama u procesu evropskih integracija jedan je od najvažnijih instrumenata za praćenje napretka ostvarenog u procesu pridruživanja i pristupanja EU zemalja potencijalnih kandidata i kandidata za članstvo u EU.

Na jesen 2022. godine Evropska komisija će objaviti ovogodišnje izvještaje o svakoj pojedinačnoj zemlji zapadnog Balkana, kao dio Paketa proširenja za 2022. godinu. Jedna od obaveza institucija u BiH, u domenu godišnjeg izvještavanja o postignutom napretku u procesu evropskih integracija je priprema dokumenta pod nazivom "Prilog institucija u BiH za redovni godišnji Izvještaj o BiH u procesu evropskih integracija".

Pripreme ovogodišnjeg Priloga institucija u BiH, koji obuhvata izvještajni period od 15. juna 2021. do 17. marta 2022. godine, otpočele su 3. marta 2022. godine.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske koordinisalo je pripremu i usaglašavanje ovog dokumenta u Republici Srpskoj.

Nakon objedinjavanja i usaglašavanja informacija nadležnih institucija Republike Srpske, a zatim i ostalih institucija u BiH, utvrđen je konačan objedinjeni nacrt ovog dokumenta, koji je dat u Prilogu ove informacije.

Ovaj dokument će se nakon njegovog razmatranja na Vladi Republike Srpske i drugim nivoima vlasti u BiH i prevođenja na engleski jezik dostaviti Evropskoj komisiji.

Vlada je prihvatila Informaciju o aktivnostima u oblasti saradnje Republike Srpske sa dijasporom za 2021. godinu.

Aktivnosti koje su opisane u ovom dokumentu zasnovane su na temeljnom dokumentu – Strateškom planu za saradnju sa dijasporom, koga je Vlada Republike Srpske usvojila u maju 2020. godine. Strateški plan obuhvata više oblasti, odnosno prioriteta, kojima se rukovode institucije prilikom osmišljavanje i sprovođenja svojih aktivnosti.

U ovoj informaciji su sadržane aktivnosti koje je Ministarstvo sprovodilo u protekloj godini, aktivnosti predstavništva koja predstavljaju značajnu sponu sa našim građanima i udruženjima u dijaspori, kao i saradnja i koordinacija sa drugim republičkim institucijama i jedinicama lokalne samouprave na pitanjima vezanim za dijasporu, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila i zaključak o dodjeli novčane pomoći javnim kuhinjama u Republici Srpskoj u ukupnom iznosu od 357.000 KM. Pomoć se odnosi na svih 15 javnih kuhinja, koje opslužuju oko 4.000 korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana