Diplomci turizma i hotelijerstva mogu gdje hoće, ali kod kuće su najpotrebniji

Milijana Latinović
Diplomci turizma i hotelijerstva mogu gdje hoće, ali kod kuće su najpotrebniji

PALE - Iako međunarodno priznata diploma mladima koji završe studijski program turizam i hotelijerstvo na Ekonomskom fakultetu u Palama otvara vrata širom svijeta, turistički radnici vjeruju da će diplomci prepoznati domaće potencijale i ostati u Srpskoj da stečena znanja ugrađuju u svaki pedalj svoje Republike.

Kreirajući studijske programe u skladu sa potrebama tržišta rada i stvarajući ambijent u kojem i profesori i studenti imaju priliku da napreduju, za deceniju postojanja studijski program turizam i hotelijerstvo na Ekonomskom fakultetu u Palama iskoračio je nekoliko stepenika iznad svih u zemlji i dobio međunarodni sertifikat.

Ova visokoškolska ustanova prva je u BiH, a peta na zapadnom Balkanu kojoj je Akademija Svjetske turističke organizacije UN dodijelila Tedkval sertifikat, koji predstavlja zlatni standard u turističkom obrazovanju.

Dekan Ekonomskog fakulteta Marko Đogo rekao je za “Glas Srpske” da su svoju izuzetnost potvrdili predanim radom.

- Od prevoda nastavnog plana i programa na engleski jezik do utvrđivanja preciznih kompetencija nastavnika, jer ne može jedan nastavnik šest predmeta predavati i za sve biti kompetentan, do praktičnog iskustva koje moraju imati iz oblasti koju predaju. Stvaramo podsticajno okruženje, u nastavnike biramo najbolje studente ili poslovne lidere i dajemo šansu da napreduju - pojasnio je Đogo dio ogromnog posla koji stoji iza dobijenog sertifikata.

Posebno ističe značaj toga što sertifikaciju vrši međunarodno tijelo, gdje ne postoji ni promil mogućnosti političkog ili bilo kakvog uticaja, samo rad, trud i iskorak naprijed.

- Morate pokazati izuzetnost da biste mogli da dobijete Tedkval sertifikat, a on je potvrda da je naša diploma u skladu sa najvišim svjetskim standardima studiranja u oblasti turizma i hotelijerstva - istakao je Đogo dodavši da na pomenutom studijskom programu trenutno imaju 120 studenata, a njih dvadesetak godišnje završi studije.

Imajući u vidu ubrzan razvoj Jahorine i turizma cijele regije, Đogo kaže da uglavnom lako dolaze do zaposlenja.

Da bi svi mladi ljudi nakon što dobiju diplomu ipak radije birali ostanak u svojoj Republici nego odlazak preko grane, svi, od fakulteta, preko lokalne zajednice i turističkih organizacija i centara do Vlade Srpske moraju funkcionisati poput jednog mehanizma. Ova regija je dobar primjer toga, što potvrđuje i direktor Turističke organizacije Pale Dragan Jakić koji za “Glas” kaže da se u tom kraju osim Olimpijskog centra “Jahorina” razvija i Ravna planina, realizuje milionski projekat povezivanja dvije planine gondolom, ulaganja u Andrićgrad i Ski-centar “Igrišta”, što otvara brojne mogućnosti za unapređenje turizma ove regije.

- Sve to što se radi i gradi kreira šansu za one koji uzmu u ruke diplomu na programu turizam i hotelijerstvo. Osim toga, mnogo je novih hotela visoke kategorije. Osim znanja na fakultetu, tu je i praksa, koju studenti već godinama obavljaju u hotelima na Jahorini - rekao je Jakić.

Kvote

Marko Đogo je rekao da, dok mnogi fakulteti na istoku Srpske imaju probleme sa upisom, to se ne može reći i za Ekonomski fakultet u Palama.

- Za upis u ovu godinu studija ispunili smo upisne kvote do 60 odsto, nismo zadovoljni time, ali vjerujem da će ići nabolje - rekao je Đogo i dodao da trenutno imaju ukupno 560 studenata. Naglasio je da uvode i smjer digitalna transformacija, težeći ka programima koji su, kako kaže, budućnost ekonomije i uopšte tržišta rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana